Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Володимир Зеленський - майбутній президент

Володимир Зеленський - майбутній президент
57146 ПЕРЕГЛЯДІВ

31 березня в Україні відбулися вибори голови держави. Згідно з даними, отриманими в результаті підрахунку майже всіх бюлетенів, з результатом у понад 30% перемагає у першому турі Володимир Зеленський.

Починаючи з 31 березня проводився підрахунок виборчих бюлетенів зі 199 дільниць, які працювали протягом неділі. Остаточні результати волевиявлення українського народу будуть відомі незабаром. Однак безсумнівним є головне – у другий тур президентських виборів виходять чинний гарант Петро Порошенко та зовсім нове обличчя у політиці Володимир Зеленський. Новий кандидат, відомий усім як талановитий комедійний актор, за майже остаточними даними, набрав 30,22 відсотки голосів. Його головний конкурент Петро Порошенко – 15,95%. Найближче до лідерів підібралися Юлія Тимошенко, яка на даний момент має понад 13 відсотків, Юрій Бойко та Анатолій Гриценко (результати відповідно 11,6 та майже 7 % голосів).

Результати, надані виборчими дільницями, дуже близькі до відомостей, наданих екзит-поллом. За даними опитувань громадян, лідирує також Володимир Зеленський – попередньо він набирав 30,6% голосів.  Кількість виборчих симпатій, що за інформацією екзит-полу, українці віддали Петру Порошенку, - 17,8 відсотків. Загальна явка виборців на дільниці склала 62,8 відсотків, тобто на дільниці прийшли понад 18,5 мільйонів осіб.

Як свідчить статистика, у 20 з 25 регіонах лідером голосування став Володимир Зеленський. Лише у трьох областях – Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській найбільшу кількість голосів отримав його головний конкурент. Ще у двох областях – Донецькій та Луганській – найбільше симпатій отримав проросійський кандидат Юрій Бойко. Не брали участь у голосуванні Крим та частина окупованих територій на сході країни. За кордоном були організовані виборчі дільниці, тому українці, які проживають за межами країни, могли безперешкодно висловити свою позицію.

Найбільш суттєвий аргумент, який закидають Володимиру Зеленському як потенційному лідеру держави і головнокомандуючому української армії – його недосвідченість у політиці. Проте, враховуючи юридичну освіту, яку кандидат отримав в одному з престижних вишів країни, а також можливості зібрати професійну команду, цей докір може вважатися несправедливим. Про свій намір балотуватися у президенти України Зеленський оголосив напередодні Нового року, під час свого телевізійного звернення до українців.

Політологи, проаналізувавши феномен Володимира Зеленського, зробили висновок, що не лише його вдала акторська кар’єра сприяла високому результату на виборах. Вивчення передвиборчих програм двох основних кандидатів дає можливість зрозуміти головні відмінності. Обидва кандидати роблять ставку на обіцянку повернути контроль України у Криму та Донбасі. Однак Володимир Зеленський не пропонує обмежуватися санкціями відносно Росії, а планує досягти гарантію безпеки у Будапештському форматі. Кандидат обіцяє повністю перетворити українську армію на контрактну структуру. Суттєві зміни лідер президентських перегонів обіцяє у сфері внутрішньої політики. Зеленський планує закріпити законодавчо механізм проведення референдумів – саме у такому форматі він пропонує вирішувати важливі державні питання. Суттєві зміни Володимир Зеленський хоче запровадити у системі державних послуг. З моменту його приходу до президентського посту всі державні послуги будуть переведені в онлайн-площину, що значно спростить їх надання та контроль якості. Аеропорти у кожному обласному центрі та відремонтовані дороги також входять до програми Володимира Зеленського.

Неоднозначно відреагували на перемогу кандидата в країнах Західної Європи. Як заявили в Німеччині, від потенційного переможця другого тур виборів чекають більше конкретики, передусім в його політичній стратегії і кадрової політики. У Бундестагу вважають, що новій в політиці людині може бути складно в нинішній соціально-політичній ситуації в країні. Один з несприятливих чинників - конфлікт з Росією і вплив дестабілізації Москви. У німецькому парламенті заявили, що одна з причин високого рейтингу Зеленского - втрата довіри до нинішньої влади. Тому потенційному лідерові держави необхідно прикласти максимум зусиль, щоб виправдати надії, які на нього покладають виборці. Подібні висловлювання звучать і в інших країнах Євросоюзу, домінує така думка і в пресі США. В цілому Володимиру Зеленскому висловлюють підтримку, заявляючи при цьому, що результати першого туру продемонстрували перемогу демократії в Україні.

Оскільки жоден з кандидатів не набрав необхідного порогу голосів для перемоги у першому турі, відбудеться ще один етап виборів. Другий тур призначений на 21 квітня, через 21 день після першого етапу. Велике значення політологи надають можливим дебатам, на яких обидва кандидати матимуть змогу відповісти на актуальні питання та продемонструвати готовність займати посаду голови держави.

Теги: Володимир Зеленський,Президент України

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео