Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Керівник Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: чого очікувати неплатникам аліментів

Керівник Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: чого очікувати неплатникам аліментів
224778 ПЕРЕГЛЯДІВ

Питання виконання батьками обов’язку щодо утримання своїх дітей не втрачає актуальності, бо проблема забезпечення належної виплати аліментів сьогодні торкається багатьох сімей.

Аліменти - обов'язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім'ї інших, які потребують цього.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Вони зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а в окремих випадках - навіть довше. Українське законодавство гарантує дитині право на нормальний розвиток і матеріальне забезпечення, не залежно від того живуть батьки такої дитини в шлюбі чи ні.

Після розлучення батьки мають право визначити рівень утримання за домовленістю у грошовій або натуральній формі. Для цього необхідно підписати відповідний договір. Якщо ж дійти згоди не вдається, то за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу або у твердій грошовій сумі.

До пред’явлення на примусове виконання виконавчий документ про стягнення аліментів може бути самостійно надісланий стягувачем за місцем роботи боржника.

У разі, якщо боржник добровільно не виконує рішення суду про стягнення аліментів, слід звертатися до державної виконавчої служби або до приватного виконавця. Саме на них покладено обов'язок примусового виконання судових рішень.

У тому випадку, коли боржник працює або отримує пенсію, державний виконавець виносить постанову, яку направляє за місцем роботи боржника або за місцем отримання пенсії для утримання аліментів.

Якщо боржник ухиляється від виконання рішення та має заборгованість, виконавець застосовує до нього санкції та обмеження, встановлені законом.

Завдяки дії розроблених Мін’юстом законів #ЧужихДітейНеБуває, до неплатників аліментів застосовуються ряд обмежувальних заходів.

Якщо розмір заборгованості по сплаті аліментів перевищує 4 місяці (та 3 місяці для батьків важкохворої дитини) встановлена можливість накладення обмежень на неплатників аліментів щодо:

• виїзду за межі України;

• керування транспортними засобами;

• користування зброєю;

• полювання.

Крім того, передбачені обмеження щодо перебування на державній службі.

Також боржник з аліментів не може впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

Не менш дієвим є запровадження фінансових санкцій, що передбачають штраф за несплату аліментів залежно від суми заборгованості:

• понад 1 рік – 20%;

• понад 2 роки – 30%;

• понад 3 роки – 50%

В законах передбачена відповідальність для неплатників аліментів у вигляді суспільно корисних робіт, адміністративного арешту та позбавлення волі.

Від себе можу додати: результати за 2018 рік свідчать, що пакет законів #ЧужихДітейНеБуває дійсно працює. За минулий рік державними виконавцями Харківщини стягнуто 185,7 млн грн. аліментів на користь 28 985 дітей. Це майже втричі більше за показник 2017 року, коли дітям повернули 68,4 млн грн.

Важливими новаціями цього року, які сприятимуть зайнятості неплатників, що забули про власних дітей, стане можливість працевлаштування тих неплатників, які не мають роботи для погашення боргу. А також обмін інформацією про працівників, які оформлені неофіційно, і таким чином, ухиляються як від сплати аліментів, так і від сплати податків. Це стало можливим завдяки підписанню Міністерством юстиції меморандумів про співробітництво з Державною службою зайнятості та Державною службою України з питань праці.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео