Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Питання покращення умов життя переселенців мають бути на порядку денному усіх органів державної вла

«Питання покращення умов життя переселенців мають бути на порядку денному усіх органів державної вла
109902 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш взяв участь у роботі семінару високого рівня «Новий принцип роботи задля вирішення проблем тривалого внутрішнього переміщення осіб в Україні».

Понад 1,6млносіб, які вимушено залишили власні домівки через збройний конфлікт на сході України та окупацію АР Крим, зіткнулися в нових громадах з багатьма проблемами, передусім пов’язаними з бідністю та соціальною вразливістю. В ході семінару розглядалася роль усіх державних установ, що займаються питаннями ВПО, в пошуку комплексного підходу до вирішення цих питань. Було відзначено особливу роль органів місцевої влади, які повинні мати достатній потенціал та ресурси для сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб, а також синергії між гуманітарними організаціями та організаціями у сфері розвитку.

«Міністерство неодноразово заявляло про необхідність перш за все підвищення спроможності приймаючих громад. Всі громади, які є активними в підтримці ВПО, мають отримувати всебічну підтримку держави, це вкладається і в концепцію процесу децентралізації, що триває. Необхідно визначити комплексний підхід у вирішенні проблем ВПО, а також ухвалювати рішення не лише в політичній площині, а й в практичній. До питання покращення умов життя переселенців, дотримання їхніх прав, слід підходити з точки зору цінностей. І головна відправна точка в цьому – це повага до людини. Для нас дуже важливими і корисними є поради міжнародних партнерів щодо шляхів вирішення проблем переселенців та подолання наслідків внутрішнього переміщення, як явища. Ці питання мають бути пріоритетними для усіх органів влади і для суспільства в цілому. Напрацьовані під час семінару рекомендації стануть підґрунтям для стратегічного документа, який буде обговорюватися всіма міністерствами та зацікавленими ГО, адже ми маємо об’єднати наші зусилля», – зазначив під час виступу ВадимЧерниш.

Звіт «Рішення у безвиході», що містить рекомендації для України в питаннях подолання наслідків внутрішнього переміщення, представив в рамках семінару професорВолтерКелін(Швейцарія), який свого часу був представником Генерального секретаря ООН з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб. Він розглянув вплив тривалого внутрішнього переміщення, як виклик для розвитку українського суспільства та представив найкращі практики інших країн щодо методів припинення переміщення та вирішення проблем переселенців.

Зокрема,ВолтерКелінзазначив, що важливо знайти можливість збалансованого фінансування програм гуманітарного спрямування та програм з розвитку, також вкрай необхідно підтримувати бізнес, започаткований переселенцями, в тому числі у сфері сільського господарства, а тимчасове житло для ВПО має відповідати стандартам проживання і бути інтегрованим в загальну інфраструктуру міст. Професор наголосив на важливості колективних результатів і конкретних показників ефективності в цих питаннях, які мають буди узгоджені всіма зацікавленими сторонами.

Підхід та рекомендації семінару передбачатимуть заходи на місцевому рівні з пріоритетом на інвестиції, що вигідні як для ВПО, так і для приймаючих громад, із обов`язковим залученням їх до процесу ухвалення рішень.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео