Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Українська мова, історія України та підручники минулих років: як вчаться діти на Донбасі

Українська мова, історія України та підручники минулих років: як вчаться діти на Донбасі
106288 ПЕРЕГЛЯДІВ

Окупація Донбасу триває вже близько року. Незважаючи на бойові дії на околицях, в містах продовжує функціонувати звичне життя. В тилу, як в тилу


Окупація Донбасу триває вже близько року. Незважаючи на бойові дії на околицях, в містах продовжує функціонувати звичне життя. В тилу, як в тилу.
Незважаючи на гучні промови на проплачених мітингах (весни того року) – заборонити усе українське, у школах діти продовжують вивчати і українську мову, і літературу, і навіть історію.
Як відзначають вчителі Донеччини, прихід нової «влади» суттєво не змінив шкільну програму.
У більшості шкіл збереглося вивчення української мови. Залишилося стільки ж годин навантаження у вчителів, не зменшилася кількість занять у школярів. Єдине, що стало трохи іншим – це суть проведення дисципліни. Якщо раніше «мова» була повноцінним предметом у школах, то тепер багато навчальних закладів змінили назву на «факультатив української мови». В одній горлівській гімназії цей предмет навіть не оцінюється.
Історія України – скасована. Та не повністю. Зараз діти почали вивчати «Историю родного края». Як зазначають спеціалісти, цей предмет суттєво вирізняється лише тим, що вивчення історії зводиться до подій на Донбасі в різні часи, невід’ємною частиною якого є контекст історії України. Мабуть, ще не пройшло достатньо часу, щоб псевдо-республіка встигла переписати підручники на свій лад.
Щодо ВНЗ – то Міністерство освіти виводить усі навчальні заклади з окупованої території. Проте, деякі університети розпалися на два табори: одна частина викладацької команди залишилася працювати у ДНР чи ЛНР, інша – поїхала разом із своїм навальним закладом на «евакуацію».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео