Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Приєднання України до IRENA дозволить звертатися до Фонду розвитку Абу-Дабі щодо пільгових кредитів

Приєднання України до IRENA дозволить звертатися до Фонду розвитку Абу-Дабі щодо пільгових кредитів
248331 ПЕРЕГЛЯДІВ

14 січня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь в обговоренні спільної фінансової програми Фонду розвитку Абу-Дабі та IRENA , в рамках якої країнам-членам IRENA за результатами конкурсного відбору надаються пільгові кредити на впровадження проектів з відновлюваних джерел енергії.

Кошти надаються під 1-2 % терміном до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період. Обсяг кредиту становить від 5 до 15 млн доларів і охоплює 50% вартості проекту.

Загальний фонд програми на 7 років сягає 350 млн доларів. ADFD вже надав 214 млн доларів пільгових кредитів на реалізацію «зелених» проектів. Це допомогло залучити у якості співфінансування ще 420 млн доларів.

«У результаті завдяки зусиллям IRENA та ADFD мобілізовано понад 630 млн доларів у встановлення 120 МВт нових потужностей «чистої» енергетики в різних країнах світу. Це доводить, в першу чергу, ефективність обраного механізму співфінансування, який дозволяє активізувати бізнес та інвесторів у цій сфері. Все це разом сприяє вирішенню питання енергозабезпечення міст, де реалізуються проекти, та зміцнює їхню економіку», - прокоментував Голова Держенергоефективності С.Савчук.

«Приєднання до IRENA відкриє для України можливість також подавати заявки до Фонду розвитку Абу-Дабі щодо отримання дешевих та довгих кредитних коштів на «зелені» проекти», - наголосив Сергій Савчук.

В рамках 8-ої сесії Асамблеї IRENA оголошено переможців відбору для фінансування «зелених» проектів в рамках «IRENA-ADFD Project Facility» у 2018 році.

Так, 25 млн доларів пільгових кредитів від ADFD планується надати для співфінансування двох проектів сонячної енергетики в таких країнах Східної Африки, як Маврикій та Руанда. Зокрема, 10 млн доларів кредиту буде надано Маврикію на проект із встановлення сонячних електростанцій загальною потужністю 10 МВт на дахах 10 тис. будинків. У Руанді 15 млн доларів використають на співфінансування проекту із встановлення 500 тис. автономних сонячних електроустановок загальною потужністю 7,5 МВт.

Теги: rena, adfd, сергій савчук, абу-дабі

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео