Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

​У злочинців з"явився другий шанс: в Україні розпочала свою роботу Державна установа «Центр пробації

​У злочинців з"явився другий шанс: в Україні розпочала свою роботу Державна установа «Центр пробації
56469 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні розпочала свою роботу Державна установа «Центр пробації»

Дана установа має на меті здійснення альтернативних видів покарань, які допомагають уникнути ізоляції правопорушників від суспільства. На сьогоднішній день система пробації широко застосовується в європейських країнах.
Зазначена структура, утворена 1 січня поточного року за пропозицією Міністерства юстиції України, підтриманої урядом, та має за мету забезпечення безпеки суспільства.
Пробація не є абсолютно новим явищем, це просто цивілізований шлях роботи із засудженими, який довів свою ефективність в усьому світі саме з точки зору безпеки суспільства та попередження вчинення повторних правопорушень особами, які вже їх вчиняли.
Впровадження служби пробації в Україні це не лише крок назустріч європейським стандартам дотримання прав людини, але й значна перспектива «виправити» правопорушників без ув’язнення та не допустити скоєння ними повторних злочинів.
За Законом орган пробації подає досудову доповідь, яка містить незаангажовану об"єктивну інформацію щодо обставин вчинення злочину обвинуваченим, а також висновок про ризик повторення злочинних дій та доцільність виправлення шляхом позбавлення волі. Працівники органів пробації також відповідають за виконання альтернативних покарань: виправні, громадські роботи, заборона на певні посади або види діяльності, тощо. Також вони наглядають за засудженими, контролюють поведінку та розробляють індивідуальний план профілактичних та виховних заходів, зокрема програми психологічної та соціальної реабілітації.
За програмами пробації в'язнів готуватимуть до адаптації в суспільстві ще до звільнення, щоб запобігти рецидивам.
Насьогодні в чотирьох пілотних регіонах створені модельні офіси пробації у Кропивницькому, Луцьку, Полтаві і Черкасах. На базі цих офісів пілотуються нові моделі менеджменту пробацією та чотири проекти пробаційних програм: "Подолання гніву", "Зміна прокримінального мислення", "Попередження вживання психоактивних речовин", "Життєві навички".
Для впровадження у практичну діяльність міжнародних стандартів з питань пробації установою встановлено співробітництво з Радою Європи, ЄС, Канадою, Нідерландами і Норвегією та USAID.
Прес-служба
ДУ "Центр пробації"
probation_media@kvs.gov.ua
(044) 481 05 88
Теги: пробація, виправлення, злочин, покарання

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео