Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна і Євросоюз демонструють винятково активну взаємодію

Україна і Євросоюз демонструють винятково активну взаємодію
27834 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна та Європейський Союз демонструють винятково активну взаємодію і мають насичений порядок денний співпраці. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні.

Глава Уряду відзначив, що з моменту останніх перемовин сторін пройшло всього три місяці, і українська сторона має вагомий перелік вже опрацьованих рішень та сформований порядок денний роботи на наступні місяці.

«Наш пріоритет на 2018 рік – економічне зростання 5% і вище», - сказав Прем’єр-міністр України.

«Ми відзначаємо великий прогрес реформ, який здійснює Ваш Уряд, відзначаємо ваші ініціативи щодо виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. І ми бачимо зростання українського експорту до ЄС, що також є важливим сигналом для подальшого розвитку торгівлі, - сказала Високий представник ЄС. – Ви можете розраховувати на підтримку Євросоюзу».

За словами Прем’єр-міністра, суттєвої уваги заслуговує схвалення за ініціативи Уряду Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом на 2018-2019 рр. Документ складається з 57 законопроектів. Йдеться про різні сфери життєдіяльності держави – передусім безпеку, захист інтелектуальної власності, зняття митних перешкод та технічних бар’єрів у торгівлі, санітарні та фітосанітарні заходи, покращення інвестиційного клімату, захист навколишнього середовища тощо.

Значне просування на шляху реформ має забезпечити й інша стратегічна ініціатива Уряду і Парламенту – пакет з 35 економічних законопроектів, два з яких вже ухвалені, а ще два ухвалені в першому читанні. Цей законодавчий пакет, запевнив Володимир Гройсман, має вирішити 5 основних завдань – захист бізнесу, дерегуляція, поліпшення ділового клімату, полегшення доступу до фінансування та державних ресурсів, заохочення інновацій. Імплементація рішень відбуватиметься на тлі продовження децентралізації, реформи корпоративного управління та соціальних перетворень, започаткованих минулої осені. Мова про зміни в системи освіти, медицини, пенсійному забезпеченні.

«Ми також вдячні за рішення про продовження макрофінансової підтримки. Для нас головне питання – економічний ріст, адже маємо великий потенціал. І наша мета – відкрити цей потенціал», - сказав Володимир Гройсман.

Зі свого боку Високий представник ЄС підкреслила, що запровадження нової програми макрофінансової допомоги – це «дружба не на словах, а в конкретних справах».

Під час перемовин сторони обговорили питання створення в Україні Антикорупційного суду та продовження загальної судової реформи та реформи сектору безпеки.

«Це на порядку денному. Ми повністю, як Уряд, підтримуємо створення такого суду, і хочу запевнити, що Уряд без будь-яких затримок ухвалить всі організаційні рішення щодо функціонування цього суду», - сказав Володимир Гройсман.

Так, питання Антикорупційного суду та ефективної боротьби з корупцією – це комплексний і непростий процес, але ЄС готовий підтримати Україну тут крок за кроком. І тут ми відзначаємо ваше прагнення завершити процес (побудови антикорупційної інфраструктури)», - відзначила Федеріка Могеріні.

Не оминули переговорники питання безпекової і гуманітарної ситуації на Донбасі. Глава Уряду проінформував про заходи щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб і знов поставив питання про введення миротворчого контингенту ООН та необхідність єдиної з ЄС позиції в цьому питанні.

«Очевидно, що у нас немає іншого варіанту, аніж об’єднувати зусилля в збереженні санкційного тиску на РФ», - сказав Володимир Гройсман.

Окрему увагу сторони приділили питанням співпраці в енергосекторі, передусім в контексті виконання "Газпромом" вердикту Стокгольмського арбітражу, а також виконання інших контрактних зобов'язань.

Під зустрічі Глава Уряду нагадав, що влітку в Копенгагені відбудеться друга велика міжнародна конференція з питань реформ в Україні. Аналогічний захід відбувся в Лондоні минулого року. Володимир Гройсман запросив Федеріку Могеріні взяти участь у заході.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео