Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Мінагрополітики планує продати неприбуткові агроактиви

Мінагрополітики планує продати неприбуткові агроактиви
217343 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Неприбуткові агроактиви, котрі належать державі, мають бути продані, а основні зусилля необхідно направити на розвиток найбільш перспективних, з точки зору інвестування, підприємств. Таку думку висловив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

     Наразі Мінагрополітики управляє 504 держпідприємствами, діяльність яких охоплює такі сфери АПК, як рослинництво, тваринництво та виноробство.

     У розпорядженні цих держпідприємств знаходяться земельні ділянки загальною площею 500 тис. га. Та результати їх роботи не дуже вражаючі.      Так, за словами Мартинюка, тільки 47 з 500 суб'єктів господарювання, якими управляє Міністерство аграрної політики України, не мали збитків.

     Замміністра зазначає, що держпідприємства в агросекторі мають незадовільні результати і водночас, мають значні затрати на утримання працівників. Це свідчить про гостру необхідність проводити реформи системи управління. Такі зміни Міністерство бачить в повному або частковому продажі підприємств приватному сектору.

     Але на шляху реалізації планів Міністерства є певні перепони. Найбільші з них стосуються земельної складової. Так, значна частка розпаюваних держпідприємств раніше були радгоспами. А це означає, що мають бути враховані права осіб, котрі раніше працювали на підприємстві та тих працівників, що вже вийшли на пенсію.

     Аграрні підприємства, котрі Міністерство залишить у власності держави, повинні працювати, керуючись бізнес-принципами. Крім того, такі підприємства можуть забезпечувати продовольчу безпеку в країні. Також, пан Мартинюк не виключає залучення до частини державних агропідприємств закордонного капіталу.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео