Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новий стандарт якості деревини за моделями євростандартів, або що буде з вітчизняним «лісом» у 2019 році?

Новий стандарт якості деревини за моделями євростандартів, або що буде з вітчизняним «лісом» у 2019 році?
28806 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початку 2019-го в Україні почнуть діяти оновлені стандарти вітчизняної деревини.

У повідомленні лісовим господарствам та громадам України зокрема зазначено, що з 1 січня 2019 року потрібно буде використовувати нові вітчизняні стандарти. Про це повідомляє прес-служба Держлісагентства. Стандарти тотожні з тими, які діють в Європі та фігурують навколо якісних та розмірних характеристик лісоматеріалів. Якщо сьогодні держава звикла до трьох сортів (1, 2, 3), то з нового року потрібно перебудовувати поняття інфраструктури на 4 категорії, як і у Європі – A, B, C, D. Нові стандарти встановлювались ДП «Українським науково-дослідним і навчальним центром проблем стандартизації, сертифікації та якості», а розробляв їх Технічний комітет зі стандартизації лісових ресурсів України.

Наразі, розроблялись і затверджувались 8 стандартів щодо якості хвойного (модрина, сосна, ялиця, тис, ялина) та листяного (бук, дуб, ясен, явір, клен, тополя) лісоматеріалів. Також класифікація, що стосується розмірів. Зокрема з початку року діятимуть такі стандарти:

  1. Клас A - найвищий клас деревини, переважно з самого низу колоди з відсутністю вад, або, якщо такі існують у невеликій кількості, то не обмежують її застосування.

  2. Клас B - середній клас, що допускає наявність сучків у середньому значенні для кожної окремої породи дерева.

  3. Клас C – нижче середнього класу, а наявні недоліки не дуже принижують природні якості.

  4. Клас D призначений для застосування, як пиломатеріал і не може відноситись до усіх попередніх класів.

Основна причина поява нових стандартів - прагнення до євроінтеграції у лісовому сектору Україні та усунення чинних розбіжностей між українськими та європейськими стандартами лісової сировини, або ж взагалі – її відсутністю на окремі типи матеріалів, що не дозволяло раніше повноцінно працювати з іншими державами.

Теги: деревина, стандарти,ліс,агробізнес

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео