Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У результаті російського енергетичного тиску ЄС зекономив 101 мільярд кубометрів газу

У результаті російського енергетичного тиску ЄС зекономив 101 мільярд кубометрів газу
362229 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2023 році європейці зекономили 101 мільярд кубометрів газу, що становить 18% звичайного обсягу споживання. Про це повідомляє Укрінформ, з посиланням на сайт Єврокомісії.

"Ефективне використання газу бізнесом і громадянами по всьому ЄС значно допомогло подолати енергетичну кризу, спровоковану російською агресією проти України два роки тому. Зусиллями ЄС вдалося зменшити попит на 18% від серпня до грудня 2023 року, що призвело до заощадження 101 мільярда кубометрів газу", - йдеться у заяві.

Єврокомісія підкреслює, що ця кількість значно перевищує мету заощадження газу на рівні 15% від загального попиту, яка була узгоджена країнами ЄС літом 2022 року з метою стабілізації енергетичного ринку та підтримки України.

Крім того, регулятивні норми ЄС щодо газових сховищ вимагали заповнення їх на 90% від ємності до 1 листопада 2023 року з метою забезпечення енергетичної стабільності. Цю мету ЄС досяг ще у серпні минулого року, а на початку листопада кількість газу в сховищах становила близько 99%.

Оскільки строк дії "надзвичайного" енергетичного законодавства закінчується 31 березня цього року, Єврокомісія пропонує на рівні Ради ЄС узгодити рекомендації для країн-членів з продовження заходів із скорочення споживання газу та збереження мети зниження попиту на 15% порівняно із середнім рівнем з 2017 по 2022 рік. Це питання буде обговорене на засіданні Ради міністрів ЄС з енергетики 4 березня 2024 року.

Як повідомлялося раніше, після початку російської агресії проти України та енергетичного тиску з боку Росії, ЄС вживав незвичайні заходи з захисту та стабілізації енергетичного ринку, зокрема, розширення джерел постачання, підвищення енергоефективності та заощадження енергії, а також пріоритетні інвестиції у розвиток відновлювальних джерел енергії в Європі.

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео