Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Вінницький обласний оперативний штаб ініціює внесення змін до законодавства щодо унеможливлення подв

Вінницький обласний оперативний штаб ініціює внесення змін до законодавства щодо унеможливлення подв
192720 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вінницький обласний оперативний штаб ініціює внесення змін до законодавства щодо унеможливлення подвійної реєстрації оренди землі

Сьогодні, 14 листопада, під керівництвом першого заступника голови Вінницької  облдержадміністрації Андрія Гижка відбулось чергове засідання обласного оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель та збіжжя. Участь у його роботі взяли заступник керівника виконавчого апарату Вінницької  обласної Ради Інна Кухарчук, представники Держгеокадастру, юстиції, державних реєстраторів, нотаріусів, спілки фермерів, сільгоспвиробників, прокуратури та правоохоронних органів.

З інформацією щодо реєстрації договорів оренди земельних паїв виступила голова відділення Нотаріальної палати України у Вінницькій області Тетяна Суханова.

– Міністерство юстиції України наполягає на тому, щоб договори оренди земельних паїв посвідчувались нотаріально, – зазначила Тетяна Олександрівна. – Звичайно, будуть певні затрати на реєстрацію, але це єдина можливість убезпечити орендодавців від недобросовісного виконання своїх обов’язків орендарем. Буде встановлена особа – власник земельної ділянки чи паю, бажання та волевиявлення власника паю підтверджуватиметься відповідними документами, а договір про оренду – внесений до Єдиного реєстру речових прав.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь озвучив пропозиції щодо усунення ризиків з подвійної реєстрації договорів оренди.

– Дійсно, щоб уникнути підроблення підписів власників на договорах оренди землі, необхідно зобов’язати орендаря та орендодавця посвідчити підписи відповідно до Закону України «Про нотаріат» та надати можливість посвідчувати підписи секретарям сільських, селищних та міських рад, – зазначив Юрій Васильович. – Також необхідно внести зміни до «Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» в частині зазначення переліку документів, які обов’язкові для державної реєстрації речового права – права оренди земельної ділянки. Договір про оренду земельної ділянки повинен містити відомості про те, що земельна ділянка не перебуває у власності інших осіб та не має обтяжень. Також необхідно передбачити відповідальність для орендодавця за надання недостовірної інформації.

Обговоривши пропозиції, що пролунали, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко наголосив на необхідності їх узагальнення та звернення до законодавчих органів влади про внесення змін до діючого законодавства.На початку грудня планується розширене засідання оперативного штабу за участі нотаріусів, державних реєстраторів та представників юстиції із залученням Асоціації фермерів і приватних землевласників Вінницької області для напрацювання спільних пропозицій щодо права оренди землі.

Теги: вінницька обласна рада, антиредерський штаб

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео