Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

ТВОРИ КОМПОЗИТОРІВ-РОМАНТИКІВ ЗВУЧАЛИ В ЛУЦЬКУ

ТВОРИ КОМПОЗИТОРІВ-РОМАНТИКІВ ЗВУЧАЛИ В ЛУЦЬКУ
28771 ПЕРЕГЛЯДІВ

За віковими мірками Денис Яворський – людина молода: йому тридцять один рік. А проте його стрімкому творчому злету можуть позаздрити митці зрілого віку. Ще студентом Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського (класи професорів Бориса Архимовича та Наталії Толпиго), Денис брав участь (і перемагав) у багатьох фестивалях та конкурсах в Україні та за кордоном. Брав Д. Яворський участь і у майстер-класах таких знавців своєї справи, як Вадим Руденко (Росія), Ельжбета Стефанська (Польща) та Борис Блох (Німеччина). Свою тріумфальну ходу стезею фортепіанного мистецтва музикант продовжує і нині – його таланту віддають належне любителі музики як у нашій державі, та і в країнах Європи (Польща, Чехія, Німеччина, Франція) та Азії (Китай). Як концертмейстер (а цю роботу Денис Юрійович виконує і в стінах своєї альма-матер) неодноразово був запрошений на численні скрипкові та вокальні фестивалі й конкурси – такі, як міжнародний конкурс імені Баліса Дваріонаса (м. Вільнюс), міжнародний конкурс імені Миколи Лисенка (м.Київ, штатний концертмейстер), міжнародний конкурс вокалістів пам’яті Бориса Гмирі (м. Київ, приз кращого концертмейстера), міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси (м.Львів, приз кращого концертмейстера). У 2016 році Денис Яворський захистив дисертацію “Етюд у жанровій системі романтичної фортепіанної мініатюри (на прикладі опусів Ф. Шопена, Р. Шумана, Ф. Ліста)” на здобуття вченого ступеня кандидата мистецтвознавства.
У репертуарі відомого піаніста – твори Йоганна Себастьяна Баха, Вольфґанґа Амадея Моцарта, Людвіга ван Бетховена, Франца Шуберта, Роберта Шумана, Йоганнеса Брамса, Ференца Ліста, Фридерика Шопена, Сергія Прокоф’єва та інших композиторів-класиків.
У програмі, яка була представлена лучанам 25 березня в Палаці культури міста Луцька (вела концерт артистка Волинської обласної філармонії Оксана Єфіменко), Денис Юрійович зосередився головним чином на музиці німецького романтизму – зокрема на таких знакових постатях, як Йоганнес Брамс та Роберт Шуман. З усього розмаїття доробку цих великих Майстрів було обрано 8 п’єс ор. 76 Й. Брамса (4 каприччіо – фа-дієз мінор, сі мінор, до-дієз мінор і до мажор та 4 інтермеццо – ля-бемоль мажор, сі-бемоль мажор, ля мажор і ля мінор), а також Симфонічні етюди ор. 13 Роберта Шумана. Характерне для романтизму поєднання драматизму й піднесеності, стихії пристрастей і глибокого погляду у власну душу оживало в кожній із композицій, малюючи яскраві образи тієї далекої епохи. Іноді за навалою емоцій здавалося, що музика лине не з-під пальців музиканта-віртуоза, а десь із якогось незбагненного виміру, в якому, можливо, й досі живуть душі Йоганнеса Брамса та Роберта Шумана, бентежачи людські серця своїми безсмертними творами.
На завершення, продовжуючи тему музичного романтизму, Денис Яворський, котрий, до речі, дуже любить творчість Ференца Ліста і є членом та активним музичним діячем Подільського Лістівського товариства  виконав іще й  Етюд №9 зі славнозвісного циклу “Трансцендентних етюдів” великого угорця.
Долучився маестро й до акції “Подаруємо Луцьку рояль”, офірувавши у її фонд частину свого гонорару.

Ігор БЕРЕСТЮК

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео