Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Наука – бізнес – освіта: стратегічне партнерство

Наука – бізнес – освіта: стратегічне партнерство
194666 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 червня 2018 року в ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» відбувся VІ Міжнародний бізнес-форум

Вже шостий рік поспіль Бізнес-форум у КНЕУ стає майданчиком для відкритого обговорення нових трендів і викликів у бізнес-середовищі та бізнес-освіті та визначенні дієвих форм партнерства університету і бізнесу. Цьогорічний захід зібрав близько 270 учасників, котрі представляли 107 компаній, 25 вишів, органи державної влади, громадські і професійні організації.

Формат проведення VІ Міжнародного Бізнес-форуму передбачав паралельну роботу шести дискусійних панелей. Стрижневою темою всіх дискусій були питання поєднання глобальних трендів у бізнес-середовищі та відповідних змін в освітніх закладах. Так, ректор КНЕУ Д.Лук’яненко наголосив на новому тренді практико-орієнтованого навчання в університеті з фокусом на дослідництво та підприємництво.

Учасники панельної дискусії «Неформальна освіта: виклики для університету і бізнесу» зійшлися в думці, що всі хто на сьогодні надає освітні послуги мають розуміти свої сильні сторони і можливості розвитку в синергії з усіма форматами сучасних освітніх процесів. Так університети не спроможні в повній мірі сформувати компетентності, пов’язані з softskills випускників, тому мають зосередитись на забезпеченні сучасних загальних та фахових професійних компетентностей. В свою чергу провайдери неформального та інформального навчання мають забезпечити розвиток важливих для кар'єри особистих компетенцій, що складають надпрофесійні навички. В цілому учасники дискусії погодились, що розвиток неформальної освіти можливий у партнерстві з академічним середовищем, що підсилить їх обох, але й потребує пошуку нових форм взаємодії й інтеграції зусиль

Питанням підготовки майбутніх підприємців переймалися й учасники панельної дискусії «Навчання підприємництву в університеті: міф чи реальність». Її учасники назвали компетенції, що становлять основу для успішного ведення підприємництва - критичне мислення, допитливість, творчий підхід та готовість брати на себе ризики. Підсумком дискусії було усвідомлення необхідності підтримки інноваційного підприємництва шляхом створення потужної екосистеми, що поєднає академічний простір, успішний бізнес та інші навчальні майданчики.

В процесі дискусії «Економічна освіта для територіальних громад: взаємодія держави, бізнесу та університету» учасники дійшли висновку, що в новостворених територіальних громадах має місце кадровий дефіцит фахівців з економічними навичками. Вони гостро потребують спеціалістів із проектного менеджменту, бізнес-планування, регіональних публічних фінансів, електронного урядування, GR, а також юристів, які знаються на законодавстві про децентралізацію. На територіях, що уражені наслідками збройного конфлікту на Сході України також існує висока потреба у фахівцях з медіації та соціально-психологічної підтримки населення. Територіальні громади також зацікавлені у проходженні практики студентами ВНЗ різних спеціальностей, втім теми дипломним робіт варто формувати безпосередньо в органах місцевого самоврядування, що дозволить забезпечити тісний зв’язок практичної діяльності студентів з потребами розвитку громад. КНЕУ має необхідний кадровий потенціал та матеріальне забезпечення, щоб стати для громад базою, де їх представники зможуть швидко та якісно сформувати дефіцитні soft-skills.

У роботі панельної дискусії «Зелена економіка – платформа для взаємодії бізнесу та університету» обговорювались можливості запровадження нової освітньої програми «Зелена економіка». Підсумком дискусії було прийняття присутніми спільного рішення про створення освітньої платформи Green Business School на базі ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”, яка повинна стати майданчиком для обміну досвідом у сфері сталого розвитку між представниками бізнесу та університету, реалізації спільних проектів та формування якісного освітнього продукту.

Питання розвитку фінансової сфери, у тому числі в умовах цифрової економіки та трендів у сучасній фінансовій бізнес-освіті обговорювались на панельній дискусії «Фінансова бізнес-освіта: сучасні тренди та виклики ринку праці». Учасники панельної визначили, що сучасні фінансисти окрім фахових компетенції повинні знати іноземну мову та основи програмування, вміти комунікувати та працювати у команді, володіти тайм-менеджментом, бути умотивованими та розвивати власний емоційний інтелект, а також вміти працювати з базами даних (BigData). Було наголошено на необхідності посилення співпраці університетів та фінансового бізнес-середовища у підготовці майбутніх фахівців.

На дискусійній панелі «HR-сертифікація в Україні: потреби бізнесу vs можливості освіти» обговорювали обмежену затребуваність міжнародної сертифікації переважно міжнародними компаніями та її невідповідність вітчизняним реаліям реалізації HR-функції та особливостям чинного законодавства. У зв’язку з цим учасники дискусії дійшли спільного висновку, що для українських компаній та державних установ актуальним є впровадження національної системи сертифікації в сфері управління персоналом, що допоможе підвищити кваліфікацію значної кількості спеціалістів з персоналу, навчальним закладам впорядкувати свої освітньо-професійні програми відповідно до потреб економіки та ринку, а бізнесу імплементувати кращій досвід інноваційних HR-практик і технологій. Це своєю чергою матиме позитивний вплив на конкурентоспроможність українських підприємств.

І цього року учасники Міжнародного бізнес-форуму завершили його не лише з новою інформацією для себе, а й з реальними новими знайомствами і домовленостями про форми співпраці, які в цілому створюватимуть умови для самореалізації всіх учасників освітнього процесу.

Дякуємо страховим партнерам «Арсенал-страхування» та «Українська страхова група» за багаторічну підтримку форуму, нашому «солодкому» партнеру компанії Nestle, «освіжаючому» партнеру «Моршинська», «кавовому» партнеру «Ucoffe», компанії «Sborki» за «поліграфічну» підтримку, компанії «Moyo» за підтримання оргтехніки під час проведення форуму та компаніям «ProCapitalInvestment», «Magio», «Вист» та «Освіта майбутнього» за сприяння в проведенні форуму.

Окрема подяка інформаційним партнерам - компаніям «Ліга закон», «Ліга.net», «HeadHunter», журналу «Економіст» «HRЛига» та Центру Перспектива КНЕУ ім. В.Гетьмана.

Дякуємо за підтримку!  

Теги: кнеу, бізнес-форум, партнерство, наука, бізнес, освіта

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео