Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Надлишкова вага загрожує інтелектуальній діяльності

Надлишкова вага загрожує інтелектуальній діяльності
108492 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Американські дослідники з'ясували, що надмірна вага може негативно вплинути на когнітивні функції у літніх людей. Ключову роль відіграють процеси запалення.
     Про висновки вчених коротко повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті університету Арізони.
     За словами фахівців, чим вище індекс маси тіла (ІМТ), тим сильніше в нервовій системі протікає запалення. Цим пояснюється, чому люди з ожирінням можуть страждати від порушення пам'яті, розлади уваги і зниження інтелектуальних здібностей.
     Вчені проаналізували результати англійської 12-річного дослідження старіння, метою якого було вивчення стану здоров'я, благополуччя і соціально-економічних умов населення похилого віку у Великобританії. Фахівці використовували дві окремі вибірки. В одну входили 9 тисяч осіб, в іншу - 12,5 тисячі. За старінням кожної групи стежили протягом шести років. Оцінювалися ІМТ, рівень запальних процесів в організмі і когнітивні здібності.
     Виявилося, що ІМТ впливає на функції С-реактивного білка (білок плазми крові), посилюючи його роль в запаленні. Ця молекула є маркером системних (що охоплюють весь організм) патологічних процесів.
     Вчені попереджають, що виявлена ними взаємозв'язок не говорить про те, що є причиною, а що наслідком. Для підтвердження гіпотези про несприятливий вплив високого ІМТ необхідно експериментально знизити масу тіла, а потім подивитися, як це змінить рівень запалення.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео