Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

З 1 січня виросли лікарняні виплати

З  1 січня виросли лікарняні виплати
140020 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початком 2019 року українці можуть розраховувати на більші лікарняні виплати. Мінімальний розмір лікарняного тепер становить 100 гривень. В цілому ж розмір виплат, як і раніше, буде визначатися розміром заробітної плати і робочим стажем громадян.
З 1 січня вступають у дію нові правила оплати лікарняних. Згідно змінам у законодавстві, мінімальний розмір оплати лікарняного тепер складає 100 гривень. Розмір суми, яку отримає кожен громадянин, буде залежати від рівня його заробітної плати і робочого стажу.

Відтепер роботодавець може оплачувати лише перші 5 днів відпустки за хворобою. Решта суми, що має отримати працівник, може бути виплачена з соціального страхування. При розрахунку розміру лікарняного відтепер бухгалтер має враховувати стаж працівника і середній розмір його заробітної плати за останній рік. Це правило стосується тих, чий стаж досяг 8 років. Таким працівникам у період хвороби виплачуватимуть повний розмір зарплати. Для решти за основу підрахунку братиметься частина середньої заробітної плати. Так, при стажі до 5 років хворому працівнику мають виплатити 60% зарплати, від 5 до 8 років – 70 відсотків.

Розмір мінімальних лікарняних виплат збільшується у відповідності зі збільшенням мінімальної заробітної плати.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео