Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Протягом п’яти років ліки подешевшали на 40 %

Протягом п’яти років ліки подешевшали на 40 %
56567 ПЕРЕГЛЯДІВ

Очільник Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила хорошу новину – протягом останніх п’яти років вартість медикаментів в Україні зменшилася в середньому на 40 відсотків. Такі зміни, за словами урядовця, стали можливі завдяки передачі функцій закупівлі ліків міжнародним організаціям.

Уляна Супрун офіційно заявила про зниження цін на медичні препарати протягом останніх п’яти років. Зокрема, у порівнянні з середньою вартістю медикаментів у 2014 році аналогічні показники  у 2019 році нижчі у середньому на 40 відсотків.

Головною причиною такої динаміки тимчасово виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я називає передачу державної закупівлі ліків міжнародним організаціям. Відповідне рішення було прийнято у 2015 році. Уляна Супрун розповіла, що завдяки таким змінам щороку заощаджується близько 5 – 6 мільярдів гривень, які раніше осідали у «кишенях» власників фармацевтичних компаній. Таким чином, за словами керівника медичного департаменту країни, громадяни лише виграють від відсутності зайвих дистриб’юторів та зменшення витрат на закупівлю ліків. Загалом процес закупівель значно полегшився: міжнародні організації співпрацюють не з посередниками, а безпосередньо з виробниками, що робить процедуру економічно більш вигідною і прозорою.

Нинішня ситуація незабаром зміниться: міжнародні організації будуть залучені до державних закупівель медикаментів ще протягом року, після чого цим займатиметься профільне українське агентство.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео