Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Кам’янці-Подільському триває демонтаж прилеглого муру фортеці до місця обвалу

У Кам’янці-Подільському триває демонтаж прилеглого муру фортеці до місця обвалу
28232 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 лютого у Кам’янці-Подільському розбирають пошкоджену фортечну стіну, яка прилягає до місця обвалу. Ремонтні роботи на північно-західному боці північного бастіону кількасотлітньої твердині триватимуть ще кілька днів. Рух транспорту на Підзамче залишається перекритим.

Частковий обвал стіни бастіону трапився ще 14 лютого. Випуклість каміння досягла рівня 25 см. Цей показник в п’ять разів перевищує допустиму норму.

Спостережливий директор музею-заповідника звертався за рекомендаціями до профільних спеціалістів задля детального обстеження потенційно аварійної ділянки. Фахівці мали прибути до Кам’янця-Подільського буквально 15-16 лютого. Але величезна груда каміння обвалилася раніше.

Співробітники фортеці називали кілька ймовірних факторів, які призвели до обвалу. Серед них – перепади температур взимку, значний рівень вологості бастіонної стіни, ймовірне протікання водостічних комунікацій. Востаннє реставрація цієї ділянки відбувалася у 2008 році.

Демонтаж стіни виконують кілька працівників місцевого ПП «Гермес-С», використовуючи будівельний кран та відбійні молотки. Реставрація буде можливою лише з настанням весни. Директор музею-заповідника О. Заремба не виключає ймовірності подальшої руйнації муру. Після огляду ділянки експертами буде розроблена проектно-кошторисна документація для реставраційних робіт.

Рух автівок перекрито через Замковий міст на кілька днів. Деякі водії маршруток №1 «нажилися» на ситуації – замість звичних 4 грн., брали 6 грн. за проїзд, мотивуючи своє рішення потребою здійснювати об’їзд. Кам’янчани у соцмережах вимагають пояснень від заступника міського голови С. Бабія, який відповідальний за сферу автоперевезень у місті.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео