Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Скоро у ресторанах подаватимуть штучне м'ясо

Скоро у ресторанах подаватимуть штучне м'ясо
84338 ПЕРЕГЛЯДІВ

Деякі ресторани анонсували появу у своєму меню страв зі штучного м’яса. Вперше такі пропозиції з’являться в елітних ресторанах вже наступного року. Основою для створення такого продукту стануть вирощені у лабораторіях стовбурові клітини.

 Найближчими роками у дорогих ресторанах заявляться страви з вирощеного у лабораторних умовах штучного м’яса. Фінансування відповідних наукових розробок взяв на себе Сергій Брін, один з засновників Google. Науковці повідомили, що штучне м'ясо будуть отримувати не з плоті вбитих тварин, а з вирощених штучним шляхом стовбурових клітин. Інноваційні технології дозволяють повністю контролювати якість продукту, включаючи склад білків, жирів і вуглеводів. При цьому, за словами спеціалістів, споживачі не зможуть відрізнити штучне м'ясо від справжнього.

Технологія виготовлення м’яса у лабораторії полягає в отриманні стовбурових клітин у живих тварин за допомогою біопсії і вирощення на їхній основі у повноцінні м’язові тканини, придатні для споживання. М'ясо утворюється шляхом швидкого розмноження клітин у спеціальному пристрої біореакторі з використанням поживних речовин і стимуляторів росту. Останній етап – перетворення вирощених клітин у справжнє м'ясо з використанням спеціальних процедур з поживним гелем.

Зараз собівартість однієї яловичої котлети становить сотні тисяч євро. Тим не менше, за словами вчених, коли цей процес буде відпрацьований, використання штучного м’яса вирішить багато екологічних і економічних проблем. Зокрема, з клітин однієї корови можна буде виготовити 80 тисяч бюргерів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео