Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

​ Остап Семерак: Українські науковці мають долучитися до роботи над міжнародним звітом зі зміни клім

​ Остап Семерак: Українські науковці мають долучитися до роботи над міжнародним звітом зі зміни клім
27693 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українські науковці мають шанс долучитися до підготовки шостого оціночного звіту зі зміни клімату IPCC, на підставі якого уряди 195 країн ухвалюватимуть політичні рішення щодо подальших дій з протистояння зміні клімату. Про це за результатами зустрічі з представником Міжурядової групи експертів із питань зміни клімату (МГЕЗК, IPCC) Джонатаном Лінном cказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він зазначив, що українські науковці, які досліджують процеси зміни клімату та їх влив на соціально-економічне життя в країні, брали участь у підготовці 3-го та 4-го оціночних звітів IPCC.
«У нас є і науковий, і експертний потенціал для того, щоб попрацювати з такою авторитетною організацією, як IPCC. Зокрема, ми маємо дослідження, як скорочення викидів парникових газів протягом останніх років позначилося на довкіллі. Уряд готовий підтримати таку ініціативу. Це ще одна можливість для нас всіх підтвердити наміри України бути серед країн-лідерів та впливати на формування міжнародної кліматичної політики», – зазначив Остап Семерак під час зустрічі з представником МГЕЗК (IPCC).
Міністр також висловив сподівання, що нова кліматична політика в Україні формуватиметься з урахуванням напрацювань українських та зарубіжних науковців. Зокрема, Український гідрометеорологічний інститут разом із міжнародною Міжурядовою групою експертів з питань зміни клімату розробили 15 кліматичних сценаріїв для України.
«Усі наші урядові проекти рішень враховують цей документ», - сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, підкресливши, що важливо не лише знати про кліматичні зміни і намагатись їм запобігти, але і розробляти програми адаптації до нових умов життя, як це відбувається вже не один рік у світі.
«Ми говоримо про новий підхід щодо адаптації до зміни клімату: як працювати і що робити. Нами вже ухвалено Концепцію реалізації державної політики щодо зміни клімату. Також ми на фінальному етапі обговорення Стратегії вуглецевого розвитку та Стратегії адаптації до зміни клімату. Тому нам потрібно активізувати науковий потенціал України. Ми дуже розраховуємо на співпрацю з науковцями з Національної академії наук і, звичайно, з нашими міжнародними партнерами», – резюмував Міністр екології та природних ресурсів України.
У свою чергу керівник відділу зв'язків з громадськістю та ЗМІ Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату МГЕЗК (IPCC) Джонатан Лінн підкреслив, що його організація розпочинає підготовку шостого оцінювального звіту щодо змін клімату, та закликав українців долучитися до роботи над документом.
Довідково
Міжвідомча група експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК (IPCC) була створена у 1988 році з метою надання всебічної оцінки стану науково-технічних та соціально-економічних знань про зміну клімату, причини та потенційні наслідки, а також можливі стратегії реагування.
З моменту свого створення МГЕЗК (IPCC) підготувала п'ять багатотомних оцінок клімату. МГЕЗК (IPCC) і колишній Віце-президент США Альберт Гор у 1997 році отримали Нобелівську премію миру за дослідження у сфері зміни клімату.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео