Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Український математик – лауреат престижної премії Вольфа

Український математик – лауреат престижної премії Вольфа
110938 ПЕРЕГЛЯДІВ

Викладач університету Чикаго, автор теорії чисел, колишній харків’янин Володимир Дрінфельд у тандемі з колегою отримав премію Вольфа. Престижну міжнародну нагороду щороку присуджують провідним математикам за досягнення в царині поєднання точних наук.

Цьогоріч престижну премію у розмірі 100 тис. американських доларів присудили співробітникам Чиказького університету. Один із лауреатів – представник української діаспори, 64-річний В. Дрінфельд. Науковець емігрував до Штатів у 1999 р. До того працював у одній із харківських наукових фізико-технічних інституцій.

Досягнення професора В. Дрінфельда заключається у дослідженні взаємодії математики і фізики на тлі геометричної моделі алгебраїчної теорії. Це не перша престижна нагорода американсько-українського вченого. У далекому 1990 він перший з українців отримав престижну медаль Філдса (умовний рівноцінний аналог Нобелівської премії у галузі математичних досліджень). Щорічна премія Вольфа посідає другу сходинку престижності після премії Нобеля у галузі природничих і точних наук. Кошти виділяє фонд Р. Вольфа (Ізраїль).

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео