У Міністерстві охорони здоров’я повідомили про оновлення та удосконалення урядової програми «Доступні ліки». З 1 квітня вона буде регулюватися Національною службою здоров’я України. Про це на останньому засіданні уряду повідомив представник профільного міністерства.

Під час засідання Кабміну заступник міністра охорони здоров’я відзвітував щодо перезапуску спеціалізованої програми «Доступні ліки», яке очікується вже з початку квітня. Як пояснив представник профільного міністерства, адмініструванням цієї урядової програми займеться Національна служба здоров’я. Такі зміни означатимуть суттєве оновлення програми та її пристосування до потреб громадян.

Одна з важливіших змін у програмі «Доступні ліки» - перехід на електронну систему рецептів. Відтепер замість паперових рецептів пацієнти отримуватимуть рецепти в електронному форматі. При цьому ліки можна буде отримувати у будь-якій аптеці, що має спеціальний договір з НСЗУ незалежно від адреси проживання.

За словами урядовців, в оновленому стані програма повністю працюватиме вже кінця весни. Вперше вона була запроваджена ще у 2017 році. Тоді програмних нозологій було лише три – серцево-судинні хвороби, бронхіальна астма та діабет. З моменту введення програми до сьогоднішнього дня за допомогою програми «Доступні ліки» загалом виписали близько 33 мільйони рецептів.