У зоні відчуження з’явиться нова сонячна електростанція. Кошти для створення нового об’єкту виділить уряд Іспанії згідно з положеннями Кіотського протоколу. Члени іспансько-української делегації вже оглянули місцевість і обговорили найближчий план дій.

Про нову сонячну електростанцію у Чорнобильській зоні повідомили ще у кінці 2018 року. Тоді почав існувати спільний українсько-іспанський проект, скріплений Кіотським протоколом. Згідно цьому документу, на території зони відчуження мають збудувати сонячну електростанцію на кошти, що будуть надані урядом Іспанії.

26 березня територію, де буде створений новий об’єкт, відвідала українсько-іспанська делегація. До неї ввійшли іспанський посол в Україні, спеціалісти з Міністерства екології та очільники Держагентства управляння зоною відчуження.

Як повідомили у Міністерстві екології, цей проект фактично є продовженням реалізації проектів екологічних інвестицій, що Україна мала отримувати від уряду Іспанії. Оскільки інвестиції носять цільовий характер, Україна бере на себе зобов’язання використовувати кошти строго за призначенням. Згідно з Кіотським договором, це означає необхідність розвивати проекти, що будуть спрямовані на зменшення викиду парникових газів та розвиток відновлювальної енергетики.

Попередня сонячна електростанція була відкрита у Прип’яті наприкінці 2018 року. Її річна продуктивність – 1024 МВт*год/рік.