Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я розповіла, що очікує українців у медичній сфері. Уляна Супрун пообіцяла непростий, але продуктивний рік, який принесе вагомі зміни і повний відхід від радянських стандартів.

Уляна Супрун, яка очолює Міністерство охорони здоров’я, анонсувала продовження тотальної реформації медицини в Україні. За її словами, наступний рік стане перехідним від старої системи до нової і більш досконалої. Тому для багатьох він стане складним, «турбулентним» і навіть шоковим.

Одним з основних аспектів оновленої медичної системи в Україні стане залучення інвестицій у цю галузь. Зокрема, розмір інвестицій буде залежати від ефективності конкретних закладів та якості надання ними медичних послуг.

Восени 2019 року Верховна Рада має прийняти законопроект, яким буде визначений пакет послуг профільних лікарів. Їхню вартість компенсуватиме Національна служба здоров’я. Усі лікарні і поліклініки надаватимуть медичні послуги на основі договору, який вони підписуватимуть з Національною службою здоров’я.

Згідно з новими правилами, пацієнти самі зможуть обирати медичних спеціалістів, у результаті лікарі другої ланки у перспективі отримуватимуть вищу заробітну плату.

Уляна Супрун акцентувала, що радянські вимоги у процесі реформування зміняться сучасними європейськими нормами. Як зазначила раніше сама виконувач обов’язків міністра, навіть за умови втрати своєї посади вона залишиться в Україні і продовжить розпочату роботу.