На офіційному сайті Міністерства освіти і науки повідомили про початок вступної кампанії для абітурієнтів з окупованих територій України. З 3 червня молодь з Донбасу і Криму може подати документи на вступ у виші на контрольованій частині країни без паспорта, атестата і сертифікату ЗНО.

3 червня розпочали роботу спеціалізовані освітні центри, що називаються «Крим-Україна» і «Донбас-Україна». Ці організації розташовані по всій території країни і мають своєю метою надання жителям непідконтрольних територій допомоги у вступі до вишів. Тим самим жителі окупованих територій здобувають рівні освітні можливості з іншими громадянами.

Звернувшись до центрів, жителі непідконтрольної зони отримують змогу взяти участь у вступному процесі без надання паспорта, сертифіката про складання ЗНО та атестата.

Робота освітніх центрів триватиме до 27 вересня. Практика їхнього функціонування була започаткована у 2016 році. З того часу щороку громадянам надається така можливість. З кожним вступним сезоном кількість молоді, яка скористалася послугами освітніх центрів, зростає: якщо 2016 року через процедуру спрощеного вступу пройшла 1 тисяча абітурієнтів, то минулого року студентами таким чином стали майже вдвічі більше громадян.

Центри для донецьких вступників функціонують на базі 40 вищих навчальних закладів країни, філіали для кримчан відкриті у 35 вишах. На сайті МОН викладена детальна інструкція, як стати учасником програми спрощеного вступу. Оскільки пріоритетним питанням вступу жителів окупованих територій є  гарантія їхньої безпеки, при оформленні наказів про зарахування на навчання їхні прізвища шифрують. За необхідності абітурієнтів забезпечують місцями у гуртожитках, намагаючись створити комфортні умови вступу.