29 травня у Національному військово-історичному музеї України пройшов допрем'єрний показ документального фільму "Миротворці. У горах Сванетії".

Перед гостями заходу виступили представники авторського колективу - авторка ідеї Валентина Охлопкова та продюсер Гай: вони розповіли про виникнення ідеї та історію створення документального фільму. Крім того, у музеї розпочала роботу виставка робіт фотографа Павла Пащенка, який зробив унікальний репортаж з охопленою війною Абхазії у 1993 році, до якої долучені унікальні документи про перебіг миротворчої операції в Грузії. Наша команда запрошує оглянути її протягом червня-липня, коли вона працюватиме у НВІМУ. Усі гості події отримали книги від партнера проекту - Міністерства інформаційної політики України. Зараз стрічку чекають кінофестивалі та покази у багатьох українських містах та закордоном.

Стрічка, присвячена забутому подвигу українського миротворчого контингенту в Грузії. На жаль, збереглося дуже мало інформації про участь українських авіаторів у евакуації мирного населення в жовтні 1993 року на території етнічної Абхазії. Тоді за особистим зверненням про допомогу, яке надійшло від президента Грузії Едуарда Шеварнадзе, не маючи мандату ООН, за наказом Головнокомандувача українськими авіаторами в максимально короткі строки була підготовлена гуманітарна операція з евакуації тисяч біженців, які сотнями гинули від голоду та холоду в горах Сванетії. Ризикуючи життям, незважаючи на обстріли бойовиків, несприятливі погодні умови, високо в горах, протягом п’яти днів було здійснено 291 виліт, майже 8000 мирних жителів було евакуйовано. У зону лиха було доставлено понад 480 тон гуманітарного вантажу. Жоден з українських авіаторів не отримав державних нагород та статусу учасника бойових дій. Залишилася тільки проста людська вдячність грузинського народу. Головна мета кінострічки – відродити пам’ять про забутий подвиг українських авіаторів та вписати в історію героїчну сторінку про першу миротворчу операцію України 1993 року.