На третій день після падіння автомобіля з хімікатами до річки Рось у Державній службі надзвичайних ситуацій офіційно роз’яснили, які наслідки може мати аварія. За інформацією ДСНС, пити воду з водойми небезпечно, тому найближчим часом будуть використовуватися запасні резервуари.

9 червня на Вінниччині на річці Рось відбулася аварія – у водойму впав автомобіль, що перевозив 1 тонну хімікатів сільськогосподарського призначення. За результатами досліджень, через потрапляння гербіцидів у воду вона є непридатною для пиття та купання. У зв’язку з зараженням води з 9 червня було тимчасово зупинено роботу насосно-фільтрувальної станції у Білій Церкві, яка обслуговує міста Умань та Білу Церкву. Як повідомили, наразі для потреб населення цих населених пунктів використовується вода з запасних резервуарів. У Білій Церкві має вистачити води на добу, в Умані – на 3 доби. Крім того, населення міст, що постраждали від екологічної катастрофи, додатково забезпечується питної водою, яку підвозять з місцевих бюветів.

За цим інцидентом вже відкрили кримінальну справу. Як повідомляють, хімікати у машині, що впала до річки, виявилися викраденими з місцевих фермерських господарств. 

За останньою інформацією ДСНС, значної небезпеки у регіоні, де сталася аварія, немає, і місцевим жителям нічого не загрожує. Однак з водою з Росі контактувати певний час небезпечно. На даний момент тривають перевірки рівня екологічної безпеки води та грунту у прилеглих районах, зокрема на Чернігівщині та Київщині.