Сьогодні, 10 червня, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбувся брифінг начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігоря Салецького щодо зміни релігійними громадами області своєї підлеглості у канонічних та організаційних питаннях.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», передбачено процедуру та механізми, які регламентують, в який спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням).

Згідно із чинним законодавством, на сьогодні внесено зміни до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

«Наразі на Вінниччині 21 релігійна громада закінчила реєстрацію своєї підлеглості, близько 420 – визначилися із канонічним підпорядкуванням, а 81 громадою області розпочато процедуру зміни підлеглості. Ще близько 980 громад продовжують визначатися з підпорядкуванням», - зауважив Ігор Салецький.

Молитовне стояння, яке відбулося сьогодні, 10 червня, біля приміщення ОДА, викликано тим, що 7 червня була завершена процедура зміни підлеглості релігійної громади Преображення Господнього с.Лука-Мелешківська Вінницього району Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

За словами начальника управління у справах національностей та релігій ОДА Ігоря Салецького, рішення про зміну підлеглості релігійної громади та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється на загальних зборах громади, відповідно до вимог Ст. 8 Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи».

Це питання належить до виключної компетенції загальних зборів релігійної громади. Отже, ніхто (включно зі священнослужителем чи органами управління громади), не може позбавити загальні збори релігійної громади права прийняти рішення щодо зміни своєї підлеглості.

Відповідно до чинного законодавства, держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій, не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії. Таким чином, будь-яке втручання держави у законну діяльність релігійних організацій заборонено.

Загальні збори релігійної громади можуть бути скликані членами цієї громади, які бажають змінити її канонічне підпорядкування.

Під час брифінгу Ігор Салецький повідомив, що на сьогодні проти профільного управління надійшло 5 судових позовів, по 3-х з яких закрито провадження.

«Управління у справах національностей та релігій обласної державної адміністрації діє виключно в юридичній площині та у спосіб, передбачений чинним законодавством України», - підкреслив Ігор Салецький.