Молодіжна делегація міста Бровари 7-12 липня 2019 року долучилася до 300 молодих людей та молодіжних працівників з 50 країн для участі в програмі «Молодіжний тиждень ENTER! Наші права, наше життя» в Страсбурзі (Франція) з нагоди відзначення 70-річчя Ради Європи, обговорення ролі молоді в боротьбі за права людини та демократію, надання пропозицій до Ради Європи, державних та місцевих органів влади щодо доступу молоді до соціальних прав. У ході Форуму молодь говорила про свої права на зустрічах у Парламентській Асамблеї Ради Європи та робочих групах, знайомилася з функціонуванням молодіжних центрів та організацій Страсбургу.

У спільному посланні вони закликали країн-учасниць гарантувати захист своїх прав. «Всі молоді люди повинні мати рівний доступ до своїх прав, визнаних Європейською конвенцією з прав людини та Європейською соціальною хартією незалежно від їхнього походження та місця проживання. Ми стурбовані тим, що це не є реальністю для всіх нас: багато молодих людей стикаються з бар'єрами у доступі до соціальних прав, особливо молодь з неблагополучних районів», - йдеться в Декларації. - «Активна участь молоді в демократичному прийнятті рішень залишається винятком для більшості з нас. Ми стурбовані тим, що часто не сприймаємо серйозно владу в наших країнах на місцевому, регіональному та державному рівнях. Наші голоси та ідеї не враховуються, рішення щодо нас приймаються без нашої участі. Існує занадто багато обмежень в організації,  демонстрації та захисті наших прав»…«Проблематично отримати гідну роботу. Багато молодих людей стикаються з неоплачуваним стажуванням, низькооплачуваною та ненадійною роботою».

Серед інших викликів, з якими стикаються молоді люди: економічна невизначеність, застарілі системи освіти та методи навчання, приховані витрати на освіту, які не дозволяють молодим людям повністю зосередитися на своєму навчанні, недостатня та упереджена система профорієнтації, недоступність якісної медичної допомоги у багатьох районах.

«Молоді люди страждають від відсутності гідного та доступного житла при переході до дорослого життя. Орендна плата часто є занадто дорогою, існує дефіцит прийнятного та доступного житла. Як наслідок, безпритульність є реальністю для багатьох з нас», зазначено в Декларації.

Ми маємо недостатню кількість інклюзивних громадських місць для мистецтва, спорту та дозвілля, молодіжної та неформальної освіти, особливо в сільських громадах. Крім того, прийнятні, недорогі та регулярні транспортні послуги недоступні для багатьох молодих людей. Учасники підкреслили, що зміни клімату негативно впливають на життєдіяльність багатьох молодих людей та наголосили, що протести та взаємозв'язок між правами людини та екологічними проблемами не сприймаються органами влади серйозно.

Молоді люди у своїй Декларації вимагали від усіх державних, регіональних та місцевих органів влади своїх держав повною мірою реалізовувати Рекомендації Enter! щодо доступу молоді до соціальних прав, переглянути їх виконання на місцевому рівні, інформувати молодих людей про їхні права, надавати державні послуги та забезпечити участь молодих людей у ?? демократичному прийнятті рішень.

Молодіжний тиждень ENTER! відбувався під головуванням Франції в Комітеті міністрів Ради Європи за підтримки міста Страсбург, Міністерства національної освіти і молоді Франції та Європейського молодіжного форуму.

Стаття підготовлена за матеріалами, розміщеними на офіційній сторінці Ради Європи:https://www.coe.int/en/web/portal/home