В роботі форуму беруть участь голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, Генеральний Консул Республіки Польща у м. Харкові Януш Яблонський, представники органів місцевого самоврядування України та Польщі, експерти у питаннях регіонального розвитку, представники міжнародних програм та бізнесу.

Учасники форуму, що проходить у коворкінгу «FABRIKA», розглядають польський досвід управління територіями. Зокрема, ключовими темами мають бути досвід польських міст та гмін щодо управління територіями; система співпраці з гмінами на рівні воєводства; соціальні та гуманітарні послуги для мешканців сільських територій; активізація участі мешканців у житті громади; залучення додаткових коштів для розвитку гміни.

Інша основна тема форуму – взаємодія місцевого самоврядування та бізнесу. Дискусія включає питання заохочення інвесторів до розвитку територій, створення підприємств на території громади, розвиток сільського туризму.

У своєму виступі Сергій Чернов наголосив, що розвиток громад має бути забезпечений не тільки через державну підтримку у вигляді розширення бюджетної бази та залучення до участі у державних програмах. «Не менш важливими є залучення інвестицій та симулювання місцевої ініціативи. Це має отримати чітке відображення у стратегії розвитку кожної громади, та відповідних програмних документах - пошук відповідальних інвесторів, створення для їх роботи сприятливих умов, зрозумілих чітких «правил гри». Органам місцевого самоврядування регіонального рівня тут має бути відведена роль організаційно-методична та створення механізмів стимулу та підтримки ініціативи», - вважає голова обласної ради.

Сергій Чернов звернув увагу, що нинішній форум є яскравим прикладом активної співпраці з польськими колегами в напрямку розвитку місцевого самоврядування та підвищення спроможності громад. «Обмін досвідом на рівні місцевого самоврядування має виключне значення для впровадження реформи на місцях, формування ядра сучасних менеджерів, які керують місцевими радами або працюють у виконавчих структурах», - підкреслив він.