Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Переговори про переведення кримських в’язнів на материкову Україну – на фінішу

Переговори про переведення кримських в’язнів на материкову Україну – на фінішу
27324 ПЕРЕГЛЯДІВ

Переговори про переведення 17 ув'язнених із окупованого півострова, які тривали більше року, перебувають на стадії завершення. Тепер залишається останнє офіційне слово за Москвою.

За словами українського омбудсмена Михайла Чаплинга, засуджені з півострова одразу вийшли на зв'язок із українською владою після окупації Криму. Вони просили перевести їх на материкову України, аби ті мали змогу відбувати покарання згідно з українським законодавством. З ідентичними заявами в'язні звернулися й до російської влади.

Останні відповіли, що готові передати засуджених лише за Конвенцією. Проте українська сторона не погодилася з умовами опонента, адже, як каже пан Чаплинг, це означало б визнання півострова російським. Тож до переговорного процесу допустили омбудсменів. Київ запропонував звичайний хід передачі людей з одного пенітенціарного закладу в інший.

Після цього, підкреслює омбудсмен, були звірені списки, з яких 17 із 19 в'язнів погоджено на переведення, двох інших – викреслено. Причина в тому, що одна людина звільнена з УДТ, інша – мала російське громадянство.

Точної дати переведення людей поки що немає.

Нагадаємо, за даними МЗС, з моменту анексії Криму, повторно засуджено близько 200 українців. За інформацією правозахисників, кількість вивезених до російських в'язниць сягає понад 2000 людей.

23 січня 2017 року Міністерство юстиції РФ погодило з українською владою списки засуджених. У свою чергу українська сторона підтвердила свою згоду прийняти в'язнів для продовження відбування покарання на своїй території.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео