Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На СБУ подали в суд через втаємничення електронних декларацій

На СБУ подали в суд через втаємничення електронних декларацій
137002 ПЕРЕГЛЯДІВ

СБУ звинуватили в приховуванні електронних декларацій. Позов до суду надійшов від громадської організації Центр протидії корупції. Члени організації вважають протиправними дії СБУ, результаті яких декларації працівників було подано у закриту систему, доступ до якої є лише в працівників Служби.

Судовий позов був оприлюднений 6 березня в Київському окружному адміністративному суді. Активісти хочуть з допомогою суду примусити СБУ оприлюднити зміст декларацій і надати дані про власність керівника і слідчих. Центр протидії корупції нарахував всього 8 співробітників СБУ, які не побоялися оприлюднити інформацію своїх декларацій, а саме 7 працівників обласних управлінь Служби і тільки один працівник Центрального. Приховування документів під виглядом «державної таємниці» не могло статися без участі голови СБУ. Це підтверджують документи, які додані антикорупціонерами до судового позову.

НАЗК у серпні минулого року запустив систему прийому електронних декларацій, але не розробили спеціальної процедури для посад, інформація про яких вважається державною таємницею. Цим зайнялася Служба безпеки. І тепер її схему зможе використати будь-який державний орган із секретним відділом.

Центральне управління СБУ розробило свою систему обробки інформації, яка слугує сховищем для електронних декларацій усіх працівників служби. Після цього приховати свою декларацію може будь-який працівник, навіть якщо інформація з його декларації є повністю публічною. Таким чином всі посадовці, які на даний час повинні були подати електронні декларації в звичайному порядку, мусять бути притягнуті до відповідальності.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео