Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Хто винен в утворенні корупції в Україні?

Хто винен в утворенні корупції в Україні?
159248 ПЕРЕГЛЯДІВ

Експерти зазначають, що ядро корупції створилося за рахунок так званого «кумівницства»: коли людина займала керівну посаду – вона першочергово намагалася «проштовхнути» своїх родичів


Хочеться перефразувати класика: «Хто така корупція? Це відьма на мітлі? Чи якась міфічна істота? Її можна здолати!» - Булгаков.
Корупція в Україні – це не просто надбання колишнього екс-президента, вона складалася історично, протягом усіх років незалежності. Згадаємо 90-ті роки: епоха перебудови, бандити проводять «приватизацію» підприємств, а правоохоронні органи отримують великі «відкати». Страждає, як завжди – держава.
Експерти зазначають, що ядро корупції створилося за рахунок так званого «кумівницства»: коли людина займала керівну посаду – вона першочергово намагалася «проштовхнути» своїх родичів.
Західноєвпропейські політики задоволені створенням антикорупційного кодексу, а також прогресом у створенні антикорупційного бюро, проте вони ніяк не можуть зрозуміти чому власне боротьба не відбувається належним чином. Мабуть важко зрозуміти, як чиновник не може написати доповідну на свого родича.
Щодо історичних умов, то тут дослідники відзначають, що корупційне ядро почало складатися за часів правління Кучми. Основна причина – відсутність відповідного досконалого антикорупційного законодавства. Крім того, уряд допустив появу в парламенті «сірих кардиналів», які повсякчас ділили між собою ресурси.
Ситуацію, як відомо, загиблого правління Януковича. Про «золоті» часи корупції, мабуть, не варто і згадувати: всі досі пам’ятають «талановитих» бізнесменів з оточення Януковича, а держава досі не повернула награбовані кошти.
Сьогодні політологи не можуть дати точну оцінку тому руху подій, що відбувається у державі разом із створенням антикорупційного бюро. Майже неймовірний, але цілком реальний спосіб знищення корупції – це те, що «сірі кардинали», які з’явилися ще в 90-х, один одного врешті-решт «здадуть» у рамках боротьби за залишки влади. Державі залишається лише спостерігати за тим, як олігархи самі себе знищать.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео