Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Чорнобильська корупція»: як на постраждалих наживалися чиновники?

«Чорнобильська корупція»: як на постраждалих наживалися чиновники?
239191 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Соціальний захист «чорнобильців» - суцільна корупційна складова», - зазначає народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Олег Барна.


Коли у 1986 році вибухнув Чорнобиль, держава поклала на себе зобов’язання, щодо піклування над тими особами, що постраждали внаслідок аварії. Окрім власне вимушених переселенців та самих учасників ліквідації аварії, тодішній уряд розділив територію зараження на 4 зони в залежності від ступеню ураження.
Проте, тут не обійшлося без корупції: справа в тому, що під соціальним захистом криється надання путівок до різних курортів постраждалим, забезпечення «чорнобильців» профілакційним лікуванням, тощо.
«Соціальний захист «чорнобильців» - суцільна корупційна складова», - зазначає народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Олег Барна.
В принципі, дійсно так складається ситуація. Ліквідатор ІІ ступеню Чорнобильської аварії розповідає, що йому та його дитині за законом положено проходити регулярне безкоштовне медичне обстеження, їздити до санаторіїв, тощо. Проте, нічого з цих «привілеїв» не було втілено у життя.
«Нам дзвонили чиновники, пропонували путівки на море, але ви уявляєте, як може адекватна людина відреагувати на пропозицію поїхати до санаторію в іншу область на курс лікування з 31 грудня по 13 січня? Звісно, ми відмовлялися. Коли хотіли розібратися, чому ми отримуємо лише такі пропозиції, нам однозначно натякали на хабар. Більше того, одного разу з новим колегою по роботі розмовляли і він розповів, як його кум знайшов «лазейку» відправляти дітей на відпочинок до Австрії. Не повірите, цією «лазейкою» був міський комітет з питань чорнобильців», - розповідає ліквідатор.
Блок Петра Порошенка вважає за необхідне посилити контроль за подібними органами та скоротити кількість пільг для тих осіб, які в принципі значного ураження не зазнали.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео