Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Президент України занепокоєний рішення польського Сейму щодо Волинської трагедії

Президент України занепокоєний рішення польського Сейму щодо Волинської трагедії
27149 ПЕРЕГЛЯДІВ

Наймасштабніше україно-польсьске протистояння за весь час існування двох держав розгорнулося під час кровопролитної Другої світової війни і отримало назву «Волинська трагедія». Тоді польська Армія Крайова та Українська повстанська армія почали великі етнічні чистки польського та українського народів на Волині і сході Польщі.

Тепер, через десятки років після закінчення того страшного часу, нижня палата польського Сейму все-таки дійшла висновку про те, що скоєння подібного масового вбивства було нічим іншим, як геноцидом поляків з боку УПА. Таким чином, парламент Польщі ухвалив постанову про щорічне вшанування пам'яті жертв геноциду, котрий розпочали українські націоналісти проти громадян Польщі.

З точки зору президента України Петра Порошенка, подібне рішення польського Сейму стане широким полем для чисельних політичних спекуляцій у контексті відносин двох дружніх країн. За словами  Порошенка, Україні та Польщі треба взаємно пробачити одна одну та, як і завжди, крокувати далі разом, не забуваючи про ті сумнозвісні події під час Другої світової війни.

Українські ж експерти-історики у цьому питанні більш категоричні: вони вважають, що таке польське рішення обумовлене не бажанням країни вшанувати поляків, загиблих на Волині, а міжнародною антиукраїнською істерією, котра наразі панує у Польщі. Конфлікт між країнами, котрий був і залишався у минулому, тепер, зусиллями польського Сейму, може перетворитися на реальне протистояння у сьогоденні.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео