Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чи є мінуси в системі боротьби з корупцією?

Чи є мінуси в системі боротьби з корупцією?
186120 ПЕРЕГЛЯДІВ

Антикорупційна політика – головна віха роботи нашого уряду. Принаймні саме так звикли чути про боротьбу з корупцією українці.


Антикорупційна політика – головна віха роботи нашого уряду. Принаймні саме так звикли чути про боротьбу з корупцією українці. По великому рахунку, країна може подолати корупцію, якщо вже зараз навіть прості лікарі у поліклініках з острахом кажуть, що не візьмуть грошей за довідку.
Тим не менш експерти встигли помітити, що система боротьби з корупцією не така вже і досконала.
«У нас фактично немає чітких критеріїв для якісної оцінки результатів боротьби з корупцією. Вони по суті створюються по ходу роботи окремих осіб», - розповідає Іван Сікора, директор фонду «Відкрите суспільство» та експерт з питань антикорупційної та бюджетної політики.
Він зазначає, що програма не розрахована показати конкретні приклади, всі результати подаються виключно у статистичних даних, де навіть показник в 0,1% можна вважати за число великого результату.
Основною проблемою пан Сікора вважає, що більшість народних обранців, чиновників розглядаються боротьбу з корупцією, як «аксесуар» до їх роботи, а не основну мету завдань. Крім того, експерт зазначає, що конкретні показники несуть за собою відповідальність: «Якщо б результати представляли нам не у цифрах та графіках, а у конкретних прикладах – ставлення б до управлінців різко змінилося б. Тоді би люди бачили, що 1 відсоток – це, наприклад, один покараний махінатор, а не уявляли, скільки ж порушень криється під загадковим статистичним номером 1».
Реальним виходом із ситуації Іван Сікора бачить у наведенні конкретних прикладів від конкретних осіб. За його словами, назавжди би змінилося б ставлення до чиновників, зросла б довіра, якщо б людям показували реальні плоди боротьби.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео