Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Самопроголошена «ДНР» залякує своїх жителів «мовним геноцидом»

Самопроголошена «ДНР» залякує своїх жителів «мовним геноцидом»
27250 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чергова законодавча нісенітниця наразі наближає жителів тимчасово окупованих Російською Федерацією територій Донеччини до так званого «мовного геноциду». Уся справа в тому, що кількість навчальних україномовних годин у школах Донецька поволі зводиться до шокуючого мінімуму. Вже зараз у самопроголошеній «ДНР» проводять лише один урок української мови та літератури, причому з періодичністю раз на майже три тижні, а класів, де б розмовляли державною, в окупованому місті більше не знайти.

Спираючись на законодавство «ДНР», котре гарантує відсутність будь-якого притиснення з боку влади чи громадського оточення тих людей, які обирають для себе спілкування українською мовою, чути скарги донеччан на звинувачення у «прихильності до націоналізму» несподівано, хоча стаття 10 «Конституції Республіки» говорить про одразу дві державних мови – російську та українську.

Бідкаються жителі окупованого Донецьку і через те, що ще два роки тому, віддаючи своїх дітей до україномовних шкіл, робили це цілеспрямовано, аби дитина, закінчивши навчальний заклад, могла вступити до будь-якого державного вишу. А зараз, дивлячись на тотальне викорінення української мови з навчальних програм у «ДНР», донеччани подібних подвійних мовних стандартів просто не розуміють.

У нещодавно виданих «Міністерством освіти Республіки» шкільних підручниках з української мови державних символів немає зовсім, оскільки усі вони замінені на символіку «ДНР». Проте, новенькі підручники з української літератури жодної політичної спрямованості на своїх сторінках не несуть. А от назви різноманітних донецьких установ «влада» міста цілеспрямовано змінює з українських на російські.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео