Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Урядовчий Хидирлез»: насильно, не щиро, совково

«Урядовчий Хидирлез»: насильно, не щиро, совково
79824 ПЕРЕГЛЯДІВ

Організаторами свята для кримських татар завжди виступав Меджліс. Проте, цього року ініціативу взяв окупаційний уряд.


У Росії 2 біди і та, що не стосується дорожнього покриття – зараз примусово зібрала кримських татар на святкуванні традиційного Хидирлезу.
Якщо ви не знаєте, що це за свято, то слід трішки розповісти про нього. Хидирлез – національне татарське свято. Пов’язано воно із релігійними віруванням. Святкується 6 травня, адже в цей день зустрілися пророки Хидр та Ільяс (Ілля). Свято відзначається особливою пишністю, де використовується національна символіка татар.
Організаторами свята для кримських татар завжди виступав Меджліс. Проте, цього року ініціативу взяв окупаційний уряд.
Сергій Аксьонов назвав свято «Урядовчий Хидирлез». Голова Меджлісу неодноразово закликав ігнорувати свято, проте російська влада вирішила не церемонитися з національними почуттями і вирішила проблему масовості свята дуже просто: зобов’язала «бюджетників» виходити на святкування «Урядовчого Хидирлезу».
«Окупаційна влада всіма правдами-неправдами витягувала народ на дійство», - пише на своїй сторінці у фейсбуці Рефат Чубаров.
Стало відомо, що окупаційна влада зобов’язала різні установи надати «певну» кількість людей. Особливий тиск, за словами Чубарова, здійснювався на торговців, яких «вивели» на ярмарок під час Хидирлезу.
Пан Аксьонов назвав свято ледь не справжнім рушієм у єдності татар. Сам же голова окупаційного уряду прийшов на «Урядовчий Хидирлез» з георгіївською стрічкою.
«Це не свято. Організатори повністю прибрали кримськотатарську символіку зі сцени. Своїм втручанням вони повністю лишили свято національного духу. Дуже багато «кальки» з узбецьких свят, як за радянських часів», - прокоментував Рефат Чубаров.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео