Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Політичні партії фінансуватимуть з бюджету

213771 ПЕРЕГЛЯДІВ

Такий вибір зробило 298 народних депутатів, які у другому читанні проголосували за те, щоб партії фінансувати з бюджету. Відтак, в силу такий законопроект вступить з липня 2016 року. Проігнорували голосування - «Опозиційний блок», Радикальна партія, «Відродження».

Натомість автор законопроекту депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко сказав: «Цей закон нарешті розірве зв’язок між олігархами та політичною системою. Адже, закон передбачає, що фінансувати партії будуть українські громадяни. Випереджаючи невдоволеність, скажу, що в середньому український громадянин буде виділяти 80 копійок на місяць на всі політичні партії. Думаю це невелика ціна за те, щоб була демократія, а олігархи не грабували бюджет через своїх політичних сателітів».

Щоправда, право фінансуватися з державного бюджету мають лише ті партії, котрі на останніх виборах набрали не менше 2% голосів виборців.

Обсяг щорічного державного фінансування всіх партій мають намір законодавчо обмежити. Це 1% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, помноженого на кількість виборців станом на момент закінчення голосування на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України.

Разом з тим, фінансувати політичні партії можуть і фізичні особи (для них обмеження складає максимум 400 мінімальних заробітних плат ), та юридичні (для них обмеження у 800 мінімальних заробітних плат).

Звідки беруться кошти у політичних партій на свою діяльність, хочуть оприлюднити на веб-сайтах відповідних партій, Національного агентства з питань запобігання корупції. Звіти перевірятимуть відповідними органами контролю у сфері фінансування політичних партій та передвиборної агітації.

 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео