Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Децентралізація «з’їсть» українські регіони

Децентралізація «з’їсть» українські регіони
53895 ПЕРЕГЛЯДІВ

Децентралізація в Україні спричинить укрупнення областей. Скоро з наших карт зникнуть не тільки села та пмт, а й цілі регіони.

Зазначимо, що міжнародна спільнота взагалі радила Україні створити адміністративно-територіальну модель за зразком Польщі – тобто замість поняття «область» ввести термін «воєводство» з усіма прерогативами його місцевого самоврядування.
Завдання уряду – провести дану реформу до жовтня місяця і тому, вже зараз уряд зобов’язав обласні адміністрації створити перспективний план, який висвітлить дієздатність кожної окремої громади. Тут слід одразу зауважити, що новою реформою передбачено об’єднання територіальних громад за етнічним складом, історичним положенням земель, а також економічним станом.
Відповідно до реформи децентралізації будуть створені нові рівні адміністративних одиниць. Зокрема термін «регіон» набуде нового значення. Таким чином, в Україні передбачається створення дев’яти регіональних об’єднань. Наведемо приклад: з карти нашої держави зникнуть Київська, Черкаська, Чернігівська та Кіровоградська області. Всі вони за попереднім планом будуть об’єднані в один регіон «Київський».
В уряді зазначають, що всі об’єднання малих адміністративно-теріторіальних одиниць будуть проходити виключно у межах області, тобто два села за певними ознаками можуть об’єднатися у межах Львівської області, а ось за тими ж самими показниками населені пункти Львівської та Волинської областей – ні.
Щодо прийняття даного закону – то Володимир Гройсман наголошує, що всі проекти знаходяться лише у стані розробки, щоб впровадити всі нововведення слід переписати близько 500 законів, і тому до 15 липня всі процеси децентралізації будуть лише затверджуватися.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео