Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Що приховує реформа НБУ?

Що приховує реформа НБУ?
79960 ПЕРЕГЛЯДІВ

В уряді вирішили, що неодмінно треба терміново реформувати Національний банк.

НБУ. Цього року ця абревіатура стала одним із популярних тегів у соціальних мережах через усім нам знайомі проблеми з доларом. В уряді вирішили, що неодмінно треба терміново реформувати Національний банк.
Експерти вважають, що у бочці меду реформ, є певна частка тієї самої «ложки дьогтю», яка абсолютно все може зіпсувати.
По-перше, новим законопроектом скасовується відповідальність голови НБУ, яка зараз несе безпосередню відповідальність за дії головного банку країни перед Верховною Радою та Президентом України.
По-друге, пропонується дозволити НБУ брати кредити в інших банках. Чинний закон же забороняє на даний момент Голові НБУ, її заступникам та взагалі членам правління банку брати позики будь-де окрім Національного банку.
Таким чином, зазначають спеціалісти, є великий ризик того, що у цьому секторі почне процвітати кумівство та корупція загалом.
І на останок. Нова реформа пропонує лишити НБУ можливості брати участь у складанні державного бюджету. НБУ подавав ВРУ на розгляд монетарні показники держави, а також прогнози прибутку. При цьому більшість парламентарів вважає, що недопустимо усунути дане повноваження, адже без об’єктивної картини валютно-курсової політики, можуть виникнути складнощі з процесом розподілу коштів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео