Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Як місцеве самоврядування виконує закон про декомунізацію держави?

Як місцеве самоврядування виконує закон про декомунізацію держави?
133037 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Києві громадські активісти знімають меморіальні таблички комуністам зі стін своїх будинків, вимагають перейменування окремих об’єктів, а також перефарбовують зірки у жовто-блакитний колір.

Більше ніяких Ленінів, вулиць Артема, зірок на мостах та парканах. Комуністичні ідоли уходять у небуття. Зокрема в Києві громадські активісти знімають меморіальні таблички комуністам зі стін своїх будинків, вимагають перейменування окремих об’єктів, а також перефарбовують зірки у жовто-блакитний колір. Так сприйняли прості мешканці команду очисти країну від комунізму. Так як же до цього ставиться місцеве самоврядування у регіонах України? Чи дійсно виконується даний закон?
До роботи запрошують волонтерів-краєзнавців. Зокрема на Чернігівщині є навіть окремі вакансії для людей, що знають історію свого міста і готові зробити внесок у перейменування об’єктів.
Сутність допомоги заключається в тому, що краєзнавці повинні надати місцевому уряду фахову допомогу, стосовно історичних назв міста, річки, вулиці, тощо.
На Черкащині введення у дію закону також не обійшлося без допомоги волонтерів. Тут розповідають, що хотіли б бачити окрему групу людей, яка готова консультувати уряд, щодо питань перейменування. Окрему увагу чиновники хочуть приділити місцевому краєзнавчому музею.
«Там взагалі немає згадок, щодо подій революції, хоча наші земляки були і на Майдані, і на Грушевського стояли. Зате, там стоїть стенд, що показує здобутки регіону у добу комунізму. Від цих «п’ятирічок» вже погано», - розповідає мешканка Черкас.
Нагадуємо, що проблемою перейменування різних об’єктів від назви заводу до цілого села займається Український інститут національної пам’яті. Зараз він розпочав формувати інформаційну базу найменувань, пов’язаних із символікою комуністичного тоталітарного режиму, їх історичних назв і пропозицій їх перейменування.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео