Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Українські села не хочуть об’єднуватись

Українські села не хочуть об’єднуватись
133141 ПЕРЕГЛЯДІВ

31 травня було останнім днем, коли формувалася нова карта України. Згідно адміністративно-територіальної реформи в нашій державі повинно бути укрупнення місцевих територіальних громад.

31 травня було останнім днем, коли формувалася нова карта України. Згідно адміністративно-територіальної реформи в нашій державі повинно бути укрупнення місцевих територіальних громад. Тобто, села, поселення міського типу, райони повинні у разі необхідності об’єднатися за рядом ознак, щоб стати економічно вигідною територією. Влада дала «добро» на об’єднання громад за власним бажанням. Демократично? Звісно, так. Тим не менш, не всі села змогли виконати поставлену задачу та перетворити свою територіальну громаду на нову адміністративну одиницю.
Головна теза всіх невдоволень: «Укрупнена громада не дасть малому селу розвиватися». Більше того, на думку деяких мешканців села, такий процес децентралізації знівечить всю структуру, яким жило село.
«Якщо у нас об’єднають моє село та сусіднє, бо воно крупніше, то в нас же пропаде наша сільська рада, школу скоріш за все приберуть, бо батьки будуть визначати дітей до кращої школи. Ну, стосовно лікарні – то ми давно їздимо до сусіднього села лікуватися, хоча шкода буде, якщо нашу поліклініку закриють: дорогувато буде їздити до сусідів за різними довідками та лікарняними, які тут можна зробити за 10 хвилин», - розповідає одна з мешканок села на Тернопільщині.
Острахи громадян, звісно мають своє місце і значення, проте реформатори зазначають, що адміністративним центром може бути і місто, і село в залежності від рівня розвитку інфраструктури. Селищні ради взагалі мають зникнути, адже на їх місце прийде «громада», де вирішувати ряд питань буде сільський староста, а найголовніше – це те, що фінанси будуть лишатися у руках місцевої влади.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео