Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чи загрожує українцям податок на сміття?

Чи загрожує українцям податок на сміття?
108103 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Верховній Раді запропонували запровадити податок на сміття, який будуть сплачувати покупці при кожній купівлі продуктів в упаковці. Метою такого проекту є вирішення проблеми сміттєзвалищ України.

У парламенті з'явився законопроект до Податкового кодексу щодо введення нового податку для населення. Він має стосуватися виробництва і упаковки для товарів, які продаються на території України. Ставки податку, передбачені законопроектом, варіюються залежно від якості упаковки. За упаковку з комбінованих матеріалів планується податок у розмірі 6,18 гривень за кілограм, за пластмасову тару — 5,46 гривень, а за тару з фольги чи алюмінію — 4,62 гривні. Паперові упаковки можуть коштувати споживачам 1,47 гривень за кілограм, а найменшим податок пропонують зробити на скло — 0,64 грн./кілограм.

Автори законопроекту пояснюють, що такий податок матиме єдину мету — оплату послуг з утилізації побутових відходів. За умови прийняття цього законопроекту експерти попереджають про можливе подорожчання цілого ряду продуктів. Так, купуючи пиво в алюмінієвій банці, споживач має додатково заплатити 70 копійок податку, а за продукт у консервній банці — додаткові 34 копійки.

Одним з важливих аспектів, на який експерти з цього питання звертають увагу, є ризик нечесного використання коштів, отриманих у разі прийняття такого законопроекту.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео