Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У США дозволили висувати позови проти держав, підозрюваних у тероризмі

У США дозволили висувати позови проти держав, підозрюваних у тероризмі
54292 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вперше за майже два строки президентства Барака Обами американський Конгрес скасував вето на законопроект, котрий дозволяє родинам загиблих під час трагічного теракту 11-го вересня 2001-го року висувати матеріальні позови проти тих країн, котрі підозрюються у фінансуванні світового терору. Отримав вищезазначений документ назву «Правосуддя проти спонсорів тероризму».

Завдяки новоприйнятому закону, підтриманому 97-ма сенаторами США, постраждалі від тероризму зможуть судитися з країнами-посібниками терактів, обходячи вагоме положення про наділення таких держав судовим імунітетом під час розглянення справ терористичного характеру в американських судах. Цікаво, що президент США Барак Обама неодноразово ветував майбутній закон через його загрозу національній безпеці Америки, оскільки у разі прийняття документу з'являється й аналогічна юридична лазівка, котра дозволяє державам-пособникам тероризму подавати подібні позови і на США або вводити проти Америки суворі санкції. Зокрема, Саудівська Аравія вже пригрозила Штатам продажем власної долі в американських цінних паперах, чия сума сягає 750-ти мільярдів доларів.

Важливо додати, що «Правосуддя проти спонсорів тероризму» - документ досить парадоксальний: з одного боку, він нарешті ініціює судове задоволення позовів, направлених родичами загиблих під час терористичного акту проти головних адептів світового тероризму. Проте, з іншого, причетність до трагедії 11-го вересня такої країни, як, наприклад, мусульманський Іран, спецслужбами США доведена так і не була. Тож, аби закон не став ініціатором чергової «охоти на відьом» в Америці, Конгрес відправить документ на доопрацювання.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео