Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Мальдіви законодавчо повернулися до смертної кари

Мальдіви законодавчо повернулися до смертної кари
54359 ПЕРЕГЛЯДІВ

Мальовнича Мальдівська республіка, котра до сьогоднішнього дня була невід'ємною частиною Співдружності Націй – добровільного міждержавного об'єднання суверенних країн – вимушено залишає вищезазначену світову організацію. Причина цього – відміна Мальдівами мораторію на застосування смертної кари.

Парадоксально, але Співдружність, незважаючи на неймовірний культурний, економічний та політичний прогрес Мальдівської республіки, не мала наміру сприяти залишенню держави у власних рядах, оскільки повернення до смертної кари (навіть у разі її стовідсоткової доцільності) кинуло б тінь на авторитет та, як наслідок, вміння Співдружності Націй розв'язувати подібні спірні питання шляхом застосування демократичних, але суворих санкцій. Тож Мальдіви, отримавши від організації перше попередження про можливе призупинення членства у Співдружності ще декілька тижнів тому, прийняли безпрецедентне рішення все-таки її покинути.

Важливо додати, що приводом відміни більш ніж піввікового мораторію на застосування Республікою смертної кари послужили два шокуючих випадки вбивства двох високих посадових мальдівських осіб на території країни. Перший стався ще чотири роки тому – тоді 32-річний Ахмед Мурат був визнаний винним у смерті адвоката Ахмеда Наджиба. А другий – у цьогорічному липні, коли 22-річний Хусейн Хумам Ахмед був звинувачений у вбивстві депутата парламенту від правлячої Прогресивної партії Мальдів Афрашима Алі. Цікаво, що тоді відповідний указ стосовно відміни мораторію підписав сам президент Мальдівської республіки Абдулла Ямін, навіть незважаючи на численні протести правозахисників.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео