Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Стримуючи гнів: Рада ухвалила закон протидії домашньому насиллю

Стримуючи гнів: Рада ухвалила закон протидії домашньому насиллю
244163 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Після довгих обговорень та суперечок Верховна Рада проголосувала за прийняття законопроекту «Про запобігання та протидії домашньому насильству» 238 голосами «за». Хоч проект і не одразу набере чинності, адже був відправлений на доопрацювання, політики називають це вагомим кроком на шляху до покращення соціального життя в Україні та захисту прав людини.

     У США та більшості країн Європи вже давно діють найрізноманітніші державні та волонтерські програми по захисту жінок та дітей від домашнього насилля, на які щороку витрачаються чималі кошти. Так, наприклад, у Сполучених Штатах Америки за останній рік на ініціативи по захисту від домашнього насилля було витрачено майже 300 мільйонів доларів. Втім казати, що ситуація значно покращилася з часів введення програм, важко, адже домашнє насилля є однією з найнеоднозначніших сфер соціального життя.

     У середньому кожна десята жінка ставала жертвою знущань з боку свого чоловіка чи хлопця в психологічному, фізичному чи сексуальному прояві, але лише сім зі ста знають, що робити у скрутному становищі; звертаються по допомогу й зовсім одиниці. Причини на те різні, починаючи від страху викликати допомогу, закінчуючи жалобою до своїх чоловіків, бажанням зберегти батька для дітей чи єдиного годувальника сім'ї. Саме тому програми по запобіганню домашнього насилля передбачають різні варіанти виходу з ситуації: ресторативний – коли з домашнім агресором проводять виховну роботу, залучають його до семінарів та тренінгів, намагаючись змінити відносини чоловіка та жінки з головною метою зберегти сім'ю, - та каральний – стягнення відповідальності аж до позбавлення волі.

     В Україні давно діють різні волонтерські програми, діяльність яких спрямована на підтримку потерпаючих від домашнього насилля, але, в разі підписання Президентом законопроекту, це відкриє можливість державної допомоги та повноцінного соціально-правового захисту. Говорити про різке покращення становища доки рано, адже цю сферу потрібно довго та ретельно розвивати, але це вже надає сподівання змін на краще. За даними досліджень та опитувань минулих років майже 70% жінок та дітей потерпають від знущань у сім'ї, і якщо за фактом явного фізичного насильства ще можна було звернутися по допомогу, то від моральних принижень порятунку доки немає.

     В разі ухвалення Петром Порошенко нового закону, за діючим приписом у першому випадку звернення до правоохоронців з приводу домашнього насилля винному передбачається шістдесят годин виправних робіт або арешт на 15 діб; щодо повторних звернень у чинній редактурі законопроекту чіткого алгоритму доки не проглядається, але передбачається позбавлення волі за тяжкі знущання.

     Крім того закон стосується й працівників медичних установ, до яких звертаються по допомогу. Тепер, в разі виявлення ознак насильства, лікарі повинні звертатися до співробітників Нацполіції, а з приводу знущань над неповнолітніми – до Служби у справах дітей.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео