Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Стипендії по-новому

Стипендії по-новому
27277 ПЕРЕГЛЯДІВ

     З нового 2017 року актуальними стануть нові правила нарахування та отримання стипендій студентам України. Міністерство освіти і науки запропонували нововведення, згідно з яких нову стипендію отримуватимуть уже після грудневої сесії, тобто у січні та у випадку січневої сесії - у лютому.

     З 2017 року МОН вирішив припинити надавати стипендію усім студентам із середніми четвірками за сесію. Вона дістанеться студентам, котрі посідають найвищі позиції консолідованого рейтингу, що формує вищий навчальний заклад.

     Такими даними ділиться прес-служба Міносвіти та науки за результатами наради щодо зміни принципів забезпечення стипендіями.

      Лілія Гриневич, міністр освіти та науки, поділилася думкою, що такий підхід є оновленим. Кожен вищий навчальний заклад мусить розробити свої критерії для студентів на отримання стипендій, який в обов'язковому порядку мусить бути узгодженим з студентськими органами самоврядування в університеті.

     Ще у міністерстві вирішили, що на позицію в рейтингу впливає 90% оцінки за здобутки у навчанні, решта 10% - власні критерії на розсуд вузів.      Така схема вирішить проблему, коли в студентів однакові бали за навчальну успішність.

     Згідно з даними Міністерства освіти, у бюджеті раніше було призначено 2,97 мільярдів гривень для виплат соціальних стипендій та 2 мільярди гривень на стипендії за старанне навчання. МОН хоче перекинути 1,7 мільярди із соцстипендій на академічні. Таким чином, бюджет може покрити підвищення стипендій як для соціальних груп, так і для решти половини студентів.

     У Міністерстві сказали, що стипендії будуть отримувати лише 50% студентів, яких визначить рейтинговість. Однак з них 43% стипендій буде розподілятися між студентами з хорошими показниками, решта 7% призначена для соціальної підтримки.

     Також зростуть самі стипендії: до 1100 грн звичайна та підвищена – 1600.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео