Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Відмова від регуляції цін не викликала здорожчання продуктів

Відмова від регуляції цін не викликала здорожчання продуктів
81575 ПЕРЕГЛЯДІВ

На думку Мінекономрозвитку, ринкові механізми ціноутворення є ефективнішими, ніж штучне встановлення ціни державою та впровадження лімітів на поставки.

Починаючи з 1 жовтня, в Україні впроваджується проект дерегуляції цін на харчові продукти. Незважаючи на те, що проект працює лише 2 місяці та триватиме до 1 січня 2017, у Міністерстві економічного розвитку вважають, що дана ініціатива не матиме негативних наслідків на рівень цін. Про це заявив Дмитро Романович - радник міністра економічного розвитку і торгівлі. На його думку, однією з причин відсутності зростання цін є низький попит.

Внаслідок невтручання держави в процес ціноутворення, ціни на продукти харчування зазнають впливу лише ринкових факторів, а саме: рівня пропозиції та попиту, а також затрат на виробництво продукції.

В асоціації "Мукомол України", представник якої був присутній на прес-конференції, впевнені, що перехід до ринкового ціноутворення матиме позитивний ефект. Такий прогноз аргументується виключенням політичного фактору з процесу ціноутворення, насамперед, для соціальних продуктів, таких як хліб. Директор асоціації Родіон Рибчинський підкреслив, що ціна основних сортів хліба не зазнала змін, натомість, виробники можуть підвищувати ціни на високомаржинальну продукцію, наприклад, цукерки чи інші солодощі.

В асоціації, беручи до уваги всі позитивні зміни, вважають необхідним перевести проект з тимчасової на постійну основу.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео