Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У державі більше не буде газового монополізму

228583 ПЕРЕГЛЯДІВ

На сьогоднішній день на українському ринку є лише одна компанія, в руках якої зосереджена уся газова промисловість. НАК «Нафтогаз України» експерти та аналітики називають потужним гігантом. Однак з наступного року ситуація може кардинально зміниться, адже Арсенієм Яценюком, Прем’єр-міністром України було дано доручення перевести підприємство під крило Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також створити дочірні підприємства, що дозволить розмежувати функції газового гіганта. Так, якщо реформа газового ринку пройде без ексцесів, то в наступному році транзит, розподіл та зберігання газу буде здійснюватися окремими компаніями.

Конкурентоспроможний та ефективний газовий ринок потрібний для України, аби уся газова діяльність здійснювалася у відповідності до нормативів, котрі передбачені Третім енергетичним пакетом Європейського Союзу.

Наразі видобуток українського газу у розмірі сімдесяти п’яти відсотків, стовідсоткова закупівля блакитного палива в Росії, сорок відсотків акцій регіональних компаній, котрі займаються газорозподілом, а також найбільший поставщик газу в домівки українських споживачів – це «Нафтогаз».

Якщо ринок газу буде реформований, то з монополізмом у даній сфері буде покінчено.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео