Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Нацбанк скоротив кількість системно важливих банків до трьох

188017 ПЕРЕГЛЯДІВ

Керівництво НБУ 16 лютого прийняло рішення скоротити кількість системно важливих банківських установ до трьох. В цю трійку тепер входять Приватбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк (два останні - державні).
Раніше статус ситемних банків мали Дельта банк (його ліквідували), Райффайзен Банк Аваль, Промінвестбан і Сбербанк Росії.

До чого зобов’язує статус системно важливого банку? Системно важливий банк зобов’язаний з 1 січня 2019 року дотримуватися норматив миттєвої ліквідності (Н4) не менше 30%, максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше 20%. З 2020 року він також повинен буде мати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику згідно з Інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні.

Приватбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк є найбільшими українськими банками. Їх активи на 1 жовтня 2015 року становили відповідно 242 млрд гривень, 157 млрд гривень і 140 млрд гривень. Приватбанк належить дніпропетровським бізнесменам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, Ощадбанк і Укрексімбанк - державні банки.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео